Random Forest Faciaları Engelleyebilir
Yapay Zeka Depremden Sonrasını Simüle Edebiliyor
Rice Üniversitesi tarafından sürdürülen bir çalışmada deprem bilimciler yapay zekadan faydalanarak Kuzeybatı Pasifik’teki yavaş kaymalı depremlerin olası sonuçlarını simüle etmeyi başardı. Bilim insanları periyodik olarak tutulan algoritmaları yapay zeka ile işleyerek olası yavaş kaymalı depremlerin gelecekte nasıl bir coğrafya oluşturacağını tahmin edebiliyor.
Bilim insanları bu sayede yüz yıl sonra bir bölgenin nasıl şekil değiştireceğini görebiliyor. İleriye dönük şehir planları, büyük yol ve köprüler, liman ve tershanelerin inşaatlarından önce bu teknolojiden faydalanılarak üç yüz yıl sonra o bölgenin nasıl bir coğrafyaya sahip olacağı görsel olarak çıkarılabiliyor.
arxiv.org da yayınlanan habere göre bilim insanları bu simülasyonlarla deprem sonrası oluşması muhtemel zararlar için de tedbirler alabilecek. Ani gerçekleşen depremlerin önceden tespiti ve elde edilen titreşim verileriyle algoritmaların oluşturulmasının mümkün olduğunu belirten bilim insanları gelecekte depremlerin önceden tahmin edilerek ortalama sonuçları belirlenebilir, böylece insanlık karşılaşması muhtemel faciaları önceden görüp tedbirler alabilir diyor.
Yapay zekanın random forest olarak adlandırılan öğrenme tekniği gelecekte büyük faciaların önlenmesine sebep olabilir. Depremlerin önceden öğrenilmesi için bilim insanları ciddi çalışmalar yaptıysa da günümüzde önceden haber alma gerçekleştirilemedi. Ayrıca, 2018 yılında gönderilen güneş sondasıyla güneş hareketleri izlenerek dünya üzerindeki manyetik alan değişiklikleri hesaplanmaya devam ediyor.
[instagram-feed]