Renkli görmeyi açıklamak için sıfırdan göz retinası ürettiler
Renkli görmeyi açıklamak zorda olsa başarıldı
Science dergisinde yayınlanan habere göre Johns Hopkins Üniversitesi’nden biyologlar renkli görmeyi açıklamak için sıfırdan göz retinası üretmeyi başardı. renk körlüğü ve maküler dejenerasyon gibi göz hastalıkları tedavi geliştirmek için yapılan çalışmada organoidleri bir model olarak tanımlayan bilim işnsanları gözün normal gelişimine benzeyen organoidleri bir model olarak tanımladılar. İnsanlar üzerinde doğrudan çalışmadan manipule edebileceğiniz bir model sistemi geliştiren bilim insanları gelecekte renk körlüğüne çare bulmuş olabilir.
Johns Hopkins yüksek lisans öğrencisi olan baş yazarı Kiara Eldred’e göre bu çalışma insanları diğer memelilerden ayırıyor. Araştırma, bu hücrelerin insana özel bu renk vizyonunu vermek için ne gibi yollar izlediğini açıklamayı hedef alıyor.
Araştırmada önce maviyi algılayan hücreleri , sonra kırmızı yeşili algılayan hücreleri tespit edildi . Moleküler anahtarın tiroid hormonu akışı ve çekilmeyi sağlayan moleküler anahtar olduğunu belirleyen bilim insanları önemli nokta olarak tiroid hormonu, tiroid bezi tarafından değil(tabi petride zaten yok), göz tarafından kontrol ediyor tezine ulaştı.