Teknoloji

Robot Kuş Ağrı’dan Geldi

TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması TEKNOFEST’e katılan İÇÜ Meslek Yüksekokulu öğrencileri Habip Demirbaş ile Kemalettin Demirbaş “Savunma, Uzay ve Havacılık”
kategorisinde sundukları robot kuş ile Türkiye ikincisi oldu.

İnsansız hava araçlarının çeşitliliğini arttırmak. Bu araçların kamufle olmasını sağlamak için tasarladıkları robot kuş ile yarışmaya katılan öğrencilerin projesi TEKNOFEST’te Türkiye ikincisi oldu.

1 yıllık çalışma ile tamamladıkları robot kuş hakkında açıklamalarda bulunan Habip Demirbaş, “Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığımız “Robot Kuş” Projesi havacılık sektörü için geliştirdiğimiz bir proje. Birkaç prototip ile başladık, ilk prototip sadece uçuş üzerine idi. Uçuşumuzu gerçekleştirdik ve birkaç prototip daha üretmek istedik. Elimizde bulunan prototip ise ikinci prototip çalışmamız. Burada bir robot kuşun görünümüne önem verdik. Projemizin amaçlarından biri havalimanlarındaki yabani kuş sürülerini o bölgeden uzaklaştırıp uçak kazalarının önüne geçmek. Aynı zamanda tarım arazilerinde kullanılabilecek bir proje. Arı kovanlarının etrafında bulunan ve kovanları zayiata uğratan kuş sürülerini de o bölgeden uzaklaştıracak bir proje. Bir sonraki prototiplerimizi de geliştirip askeri casusluk alanında kullanmayı hedefliyoruz. Tabi entegre edebileceğimiz birçok sistem mevcut. Bunlar süreç içerisinde gelişecek. Bu proje ile başvurduğumuz TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projesine başvurduk, kazandığımız bölge birinciliğinin ardından Türkiye ikinciliğini elde ettik. Bu bizi çok mutlu etti ve üniversitemiz adına büyük bir başarı oldu. Daha sonraki zaman dilimlerinde daha iyi çalışmalarla güzel yerlere geleceğimizi tahmin ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Çalışma ile ilgili açıklama yapan Kemallettin Demirbaş ise
“Başlattığımız “Robot Kuş” projesi dünyada çok nadir başarılmış projelerdendir. Ve bu projenin uçuşunu Türkiye’de ilk biz gerçekleştirdik. Aslında bu proje Leonardu Davinci’den bu yana var olan insansız hava araçlarının atası diyebiliriz. Bu projenin daha aktif kullanılabilmesi için uygun zaman bekleniyordu. İnsansız hava araçlarının bu kadar yoğun kullanıldığı ve teknolojinin gelişmesi ile o zamanın bu zaman olduğu kanaatine vardık. Ve en uygun zamanda projeye başladık. Her ne kadar sivil savunma alanında yarışmaya katılmışsak da asıl amacımız askeri savunma sistemidir. Bununla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Şu ana kadar kategorilere göre 3 çeşit kuş ürettik.”
ifadelerini kullandı.

Öğrencilere rehberlik eden Doktor Öğretim üyesi Bünyamin Aygün, “Öğrencilerimizin 400 proje arasında bölgede birinci gelmeleri, bölgeden sonra TEKNOFEST kapsamında 127 projenin festivale seçilmesi ile öğrencilerimizin orada ikincilik almış olmaları gurur verici. Özellikle mensubu olduğumuz Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinden böyle başarılı gençlerin çıkmasına vesile olduğumuz için çok mutluyuz. İlerleyen zamanlarda başka dereceler elde etmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu