Teknoloji

Robotlarda Dokunma Hissi ve Yapay Sinir Ağı

Robotların insan duyguları ve acıları karşısında empati yapabilmesi için geliştirilen teknoloji robotların da insanlar gibi dokunma hislerini algılamasına ve acı duygusunu yüz hatlarında ifade etmesine imkan sağlıyor. Yapay zeka destekli sinir ağı sayesinde insanların dokunsal veriler karşısındaki tepkileri öğrenen ve yüzlerce algılayıcı sensör sayesinde bu verileri gerçek insan gibi kullanabilen test robotu Japonya’daki Osaka Üniversitesi’nde mühendis olan Minoru Asada tarafından 15 Şubat 2020 de tamamlandı. Şimdilik sadece bir insan kafası olan Affetto adlı robot yakışıklı bir erkek çocuğu.

Yeni geliştirilen yapay cilt, daha önce üretilen silikon kaplamadan farklı. Yüzlerce sensörü yapay bir sinir ağını yönetmek için kullanan Asada, elde edilen verilerle robotta mimik ve hareket değişikliği sağlayabiliyor. Bastırma, sürtme ve vurma hareketlerini şiddetleri ve amaçlarına göre ayırt edebilen robot okşama hareketine sevildiğini hisseden bir eda ile yaklaşırken tokat ve darp eylemlerine morali bozulan ve darp edilmiş insan tepkisini veriyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde de sinirbilimci olan Antonio Damasio çalışma ile ilgili açıklamasında acı veren bir güce öngörülebilir bir şekilde tepki veren bir robot ile içsel bir hissi tahmin edebilen bir robot arasında önemli bir ayrım olduğunu gelecekte bu tür robotların insanlara yardımcı olacağını belirtiyor.

Bilim insanları bu tür roborlar sayesinde gelecekte insanların robotlarla etkileşimini arttırmayı, insanların yanlızlık hissiyatlarını azaltmayı hedeflemekte.

Kaynak – https://www.sciencenews.org/article/robots-feel-pain-artificial-intelligence

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu