Sahte Haberler Sahte Anılar Oluşturuyor
Cork Üniversitesinde yapılan araştırmaya göre sahte haberler yapay anılar yaratıyor. Sosyal medyada yer alan ve gerçeklikle hiç ilgisi olmayan, trol grupları tarafından masa başında üretilip yayınlanan sahte haberlerin insanlar üzerinde yapay anılar inşaa ettiği ortaya çıktı. Psychological Science dergisinde de yayınlanan araştırmada bilim insanları her bir katılımcıya, ikisi sahte olmak üzere toplam altı tane haber gösterildi. Uydurulmuş haberlerden biri, İrlanda’da, 2018 yılındaki kürtaj yasağı referandumu için asılan afişlerinin ABD tarafından fonladığının ortaya çıkması üzerine parçalandığına dair haberdi.
Katılımcıların nerdeyse yarısı, bu sahte haberlerden en az birine dair anıları olduğunu söyledi.
Kürtaj yasağının kalkması için ‘Evet’ kampanyası yürütenler -hikâye ‘Hayır’ kampanyasını da kapsıyorsa- bu olayı hatırladıklarını beyan etti. Benzer şekilde ‘Hayırcılar’ da aynı şekilde yaşanmamış bir haberi hatırladıklarını söyledi.
Dahası bazı katılımcılar, kendilerine gösterilen sahte haberde bile yer almayan bazı ‘detayları’ hatırladığını bile iddia etti.
İnanmadılar !
Haberlerin sahte olduğu söylendiğinde inanmakta güçlük çeken bir çok denek o haberlere ilişkin anılarının olduğunu belirtti. Cork Üniversite Koleji’nde Doktor Gillian Murphy, “Hafıza yeniden inşa edilen bir süreçtir ve bizler hatıralarımızın bozulmasına karşı savunmasızız” dedi. 2012’de yapılan bir araştırmada da, katılımcıların ABD Başkanı Barack Obama ile İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın tokalaştığına inanması sağlanmıştı. Aslında hiç olmamış bir şeye büyük bir kitle denemek için inandırılmıştı.