Bilgisayar

Sallanarak Uyumanın Bilimsel Faydaları

Bebekleri uyutmak için sallarız , sallarız çünkü sallanan bebek hızlıca uyur. İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi’nden Laurence Bayer ve Sophie Schwartz liderliğindeki çalışma ekibi bebeklerin sallandıklarında neden daha hızlı uyuduğunu ve sallanmanın insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırdı. Uyku esnasındaki beyin sinyallerini izleyerek sallanmanın beyne etkisini tespit etmek isteyen araştırmacılar sağlıklı 18 genci laboratuar ortamında uyuttu . İlk gece Laboratuar ortamına alışabilmeleri için geçti , daha sonra iki gece daha laboratuar ortamında uyutulan gençlerin bir kısmı sabit yataklarda uyutulurken diğer bir kısmı hafifçe sallanan bir yatakta uyutuldu.

İnsanlar ve fareler üzerinde yaptıkları araştırmalarda sallanmanın insan beyni üzerinde olumlu etkiler yarattığını gösterdi. Katılımcıların bir kısmı iki gün önce tekrarlatılan eşli cümleleri yüksek oranda hatırlarken sallanmadan sabit uyuyanların kelimeleri hatırlamakta güçlük çektiği gözlemlendi. Ayrıca sallanarak uyuyan kişilerin ram uykusuna daha hızlı geçtikleri ve göz hareketlerinin daha kısa sürerek daha hızlı derin uykuya daldıkları gözlemlendi.

Beyin sinyalleri izlenen katılımcılardan sallanarak uyuyanlarda talamo-kortikal ağlarındaki sinirsel aktivitenin senkronize edilmesinin daha senkron olduğu ve hafıza konsolidasyonunda önemli gelişmeler yaşandığı tespit edildi.

Fareler üzerinde yapılan testler ile insanlar üzerinde yapılan testlerde ortamalama aynı sonuçları yakalamak için farelerin 4 kat daha hızlı sallanması gerektiğini belirleyen bilim insanları sallamanın uyku üzerindeki etkilerinin duyusal sistem olan vestibüler sistemin ritmik uyarılmasına bağlı olduğunu düşünüyorlardı. Bu sebeple fareler üzerinde yapılan testler için vestibüler sistemleri, kulaklarında bulunan ve çalışmayan otolitik organlar tarafından bozulan hayvanları tercih etti. Bilim insanları tahminlerinde haklı çıktı ve çalışan otolitik organları olmayan farelerin, uyku sırasında sallanmanın faydalı etkilerinin hiçbirini yaşamadığı belirlendi.

Çalışma grubu, insanlar ve fareler üzerinde yaptığı iki çalışmayı karşılaştığında bu iki çalışmanın “sallanan stimülasyonun uyku üzerindeki etkilerinin altında yatan nörofizyolojik mekanizmalar hakkında yeni bilgiler verdiği” sonucuna vardı. Araştırmacılardan Franken “Optogenetik gibi mevcut araçlar, hangi yapıların ve hatta nöronal popülasyonların uyarıcıyı otolitik organlardan almasına ve onu daha da uyku devresinin yapılarına aktarmasına yardımcı olabilir” dedi. “İki sistem arasındaki iletişim ağının haritalandırılması, uykusuzluk gibi uyku bozuklukları ile başa çıkmak için yeni klinik hedeflerin yanı sıra temel bir anlayış sağlayacaktır.” ifadelerini kullanırken çalışmaya katılan diğer bilim insanları sallamanın uyku üzerindeki etkilerinin keşfedilenden daha fazla olduğunu iddia ediyor. Gelişmiş teknolojik cihazlarla gelecekte uyku esnasında bilinci etkileyen farklı yöntemlerin keşfedilebileceğini ileri süren araştırmacılar bu sayede öğrenme , akılda tutma , az zamanda yeterli uykuya erişme üzerine çalışmalarına devam edecek.


Perrault ve diğ. 
Bütün Gece Sürekli Sallanma Uyku ve Hafıza için Faydaları ile Spontan Sinir Salınımları sürükler
Güncel Biyoloji , DOI: 
10.1016 / j.cub.2018.12.028
Kompotis ve diğ. 
Sallanma, Vestibüler Sistemin Ritmik Uyarılması ile Farelerde Uykuyu Destekler . 
Güncel Biyoloji, 2019 DOI: 
10.1016 / j.cub.2018.12.007

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/01/190124110844.htm

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu