BilimTeknoloji

Sentetik iris yapıldı

Biyolojik diyafram

Günümüzde kullanılan kameraların ve fotoğraf makinelerinin tamamında perde diye tabir edilen mekanik sistem kullanılır. Perdeden içeri ne kadar ışık gireceğine ise diyafram adı verilen mekanik sistem karar verir. Diyafram kapandıkça içeri giren ışık oranı azalır ve cmos veya filme düşen ışık ayarlanmış olur. Bu sistem yıllar önce keşfedilmiştir fakat aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen kaydadeğer bir teknolojik gelişime uğramamıştır. Ne kadar küçültülürse küçültülsün ya da ne kadar hızlı çalışırsa çalışsın sistem mekaniktir ve fotoğrafçıların sık sık karşılaştığı ve perde kırmak diye tabir edilen arızalar yaşanabilir.

Tüm bu hasarları sona erdirip insan gözü gibi kaliteli görüntüler almak için insan gözünü taklit eden bilim insanları fotoğraf makineleriyle gözün çalışma prensiplerinin bir çoğunu taklit edebilmişti. En zor olan kısmını ise yıllardır başaramamıştı. O da insan gözünde iris diye tabir edilen ve ışığın şiddetine göre küçülüp büyüyen göz bebeği.

Durumu değiştirmeye karar veren Tampere University of Technology bilim adamları Polimerize sıvı kristal elastomerden yapılan 14 Nm kalınlığındaki diskleri 12 radyal bedal ile bir araya getirdi. Disklerin gelen ışığın şiddetine göre kasılıp salınmasını sağlamak için şiddetli mavi ve kırmızı ışık gönderen bilim insanları disklerin ışığın şiddetine göre kasıldığını ve radyal bedallar sayesinde diyaframın kapandığını belirledi. Bu özelliğiyle adeta sentetik bir göz irisi olan sistem diyafram mekanizmasının biyolojik olarak yönetilmesine de olanak sağladı.

Şimdilik hareket edebilmek için güçlü ışık kaynağına ihtiyaç duyan sistem bir fotoğraf makinesinde kullanılabilecek kadar hassas değil. Bu haliyle bile sentetik iris teknolojisinin ilk adımı olmayı başaran sistemin gelecekte geliştirilerek cebimizdeki telefonlarda bile kullanılması düşünülüyor. Öyle ki gelecekte ileri seviye profesyonel makinelerin diyaframlarını mekanik aksamlar değil biyolojik sistemler yönetebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu