Genelİnternet

Session Initiation Protocol SIP nedir? Ağ modelleri nelerdir ?

SIP

Oturum Başlatma Protokolü ve getirdiği yenilikler

1990 yılında Columbia Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada diğer üniversitelerden gelen katılımcıların büyük ölçekli çoğul ortam konferanslarına katılabilmesi için oluşturulan SIP 1999 yılında IETF SIP adıyla çoğul ortam oturumlarını başlatan ve sona erdiren standart protokol olarak kabul edildi.

SIP NEDİR ?

SIP (Session Initiation Protocol – Oturum Başlatma Protokolü) internet üzerinde çoğul ortam iletişim mimarisinin temelini oluşturur . SIP, haberleşmek isteyen kişiler için IP ağları üzerinden oturumlar açar . Bu kapsamda, bir oturum, IP ağı üzerinden iki veya daha fazla kişi arasındaki etkileşimli bir iletişimdir. Bu basit bir iki yönlü telefon çağrısı, anında mesaj alışverişi veya işbirliği yapılan çoğul ortam konferans oturumu olabilir.

SIP IETF (Internet Engineering Task Force – İnternet Mühendislik Görev Gücü) tarafından standartlaştırılan bir Web değerler dizisi protokolüdür. İki büyük İnternet protokolü olan HTTP (World Wide Web) ve SMTP (e-posta) ile benzerlikler taşımaktadır, zira haberleşmek isteyen kişileri temsil etmek için simgesel adresler kullanmaktadır.

SIP; ses ile zenginleştirilmiş e-ticaret, Web sayfası tıkla-çevir, arkadaş listeleri ile anında mesajlaşma ve çok daha fazla özellik ile tümleşik ses ve çoğul ortam servislerini desteklemektedir. SIP oturum yönetimi cihazlar arasında değil, kişiler arasında IP temelli doğal iletişimin desteklenmesinin anahtarıdır. SIP kullanarak, ayrı bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar ve el cihazları vasıtası ile medya içeriği ve katılımcı sayısından bağımsız olarak kullanıcılar birbirlerini bulabilir ve temasa geçebilirler.

SIP çok değişken tipte oturumları açmak üzere bir mekanizma olarak geliştirildi. Bu yüzden SIP, oturum içerisindeki ayrıntıları dikte etmez, ama katılımcıların kapasitelerine dayalı olarak etkileşimi yürütür. Bu basit özellik SIP’ın ölçeklendirilebilir, genişleyebilir ve değişik mimari ve kurulum senaryosuna rahatça uyabilir olması anlamına gelmektedir.

SIP YENİLİK VE YETENEKLERİ

SIP bir ya da daha fazla katılımcı arasında iletişim oturumlarını açan, değiştiren ve sona erdiren bir kontrol protokolüdür. Bu protokol katılımcıların bir dizi uyumlu medya tipi üzerinde anlaşmasını sağlar ve istekleri her kullanıcının geçerli konumunda karşılayarak ve yönlendirerek kullanıcı gezginliğini destekler. SIP aşağıdaki işlevleri desteklemektedir:

sim dönüşümü ve kullanıcı konumu – Birbirlerinin cihaz adreslerinin veya fiziksel konumlarının ayrıntılarını bilmeden kişilerin birbirlerini bulmasına olanak sağlar.

Ortam görüşmesi – Bir oturumdaki tüm katılımcıların ortak medya ve ilgili teknoloji ayrıntıları üzerinde anlaşmasını sağlayan görüşmeleri yürütür – ses, video, işitsel, anında mesajlaşma, uygulama veri alışverişi ya da bunlardan herhangi birinin birleşimi.

Oturum katılımcı yönetimi – Katılımcıların eklenmesini, çıkartılmasını ya da aktarılmasını yönetir.

Oturum özellik değişiklikleri – Oturum yürümekte iken, oturumda kullanılan ortamın değişimine izin verir.

AĞ MODELİ

Haberleşme evrim geçirdikçe, bilginin dağıtım yönteminde de temel bir değişiklik yer aldı. SIP protokolünün haberleşme konusundaki sonuçlarını tam olarak anlamak için ağ mimarisi kapsamında işlevselliğini göz önüne almak yararlı olacaktır. Faydalı bir kavramsal model haberleşme ağlarını üç işlevsel düzlem kümesine bölmektedir: Alttaki erişim düzlemi, ortadaki oturum düzlemi ve üstteki servis düzlemi. Geleneksel iletişim yöntemleri bu katmanlar arasında aşağıdaki şekilde yer almaktadır:

Çift yönlü radyo – Eski bir elektronik iletişim şekli olan temel iki yönlü radyo sadece alt erişim düzleminde yer alır. Radyolar belli frekanslarda yayın yapar ve doğru frekansa ayarlanmış bir alıcı ile herhangi biri dinleyebilir. Birbirlerinin mesajlarının ‘üstüne basmaktan’ kaçınmak için kullanıcılar sıra ile ileti yaparlar. Resmi bir oturum kontrolü yoktur.

LAN (Basit Yerel Alan Ağı) – İki bilgisayar arasında basit bir Ethernet LAN sadece basit kullanıcıdan kullanıcıya oturum yönetimine sahiptir. Başka kimseyi duymadığı sürece, her bilgisayar sürekli dinler ve istediği zaman konuşur. Aynı anda başka birisinin de konuşmaya başlama olasılığına karşı sürekli olarak veri ‘çarpışmalarına’ karşı izleme yapar. Eğer çarpışma algılanırsa, çarpan taraflar gelişigüzel bir süre için bekler ve yerel ağın erişilebilir olacağını ümit ederek, veriyi tekrar göndermeyi denerler.

Sabit hatlı ses servisleri – Geleneksel ses servisleri erişim ve oturum düzlemleri üzerinde uzanan, tüm oturumları kontrol eden donanıma büyük ölçüde bağımlıdır. Telefon santralları (İnsan eli ile fişlerin takılarak bağlantı sağlanmasının modern yöntemi) karmaşık sayısal mantık kullanarak cihazlar arasındaki devreleri kurarlar, ücretlendirirler ve serbest bırakırlar. Oturum düzlemi, içindeki ek mimari oturum bilgilerinin güvenilir ve küresel şekilde alışverişini destekler. Ses postası gibi ses servisleri için oturumlar servis düzlemine de bağlanabilir.

Kablosuz ses servisleri – Modern kablosuz ses servisleri bir MSC’de (Mobile Switching Centre – Gezgin Anahtarlama Merkezi) bulunan mantık ile kontrol edilen karmaşık bir baz istasyonu kontrol ağı ile birbirlerine bağlı olan tanımlanmış radyo kapsamı ‘hücreleri’ kavramına dayanmaktadır. MSC ses servisleri anahtarının bir üst kümesidir ve ağ modelinin erişim ve oturum düzlemleri üzerinde aynı şekilde uzanır. Birçok özgün oturum kontrol işlevi gezginliğin getirdiği karmaşıklıktan dolayı ortaya çıkmaktadır. Oturum mantığı da çeşitli gerçek zamanlı ve müşteri bilgisi veritabanını yürütür.

İnternet – İnternet’in eski günlerinde, her bilgisayar tüm oturum yönetimini yürütürdü ve merkezi oturum kontrolü hiç yoktu. Gerektikçe, bir bilgisayar belli bir sunucu ile oturumu temel olarak yürütürdü. Daha fazla insan İnternet’i kullanmaya başlayınca ve adres alanı büyük ölçüde daha karmaşık hale gelince, bir adres çözünürlük servisi uygulamaya alındı. Bu DNS (Alan Adı Servisi) istek üzerine insanlar için anlamlı olan isimleri fiili IP adresleri olarak çözer ve oturum düzleminde istemci bilgisayar ile birlikte varlığını sürdürür. İnternet sahnesine giren oturuma ilişkin en son unsur İçeriğe Hassas Anahtar olup, oturum veya servis düzleminde yer alır ve temel olarak sunucuların gerçek zamanlı erişilebilirliği, istemcilere yakınlığı ve bilgi isteyen kişinin uygun dil desteği gibi hususlara bağlı olarak, trafiği çeşitli benzer sunuculara yönlendirir.

3K (Üçüncü Kuşak) Kablosuz İnternet – İnternet’e kablosuz yüksek hızlı veri erişimi sağlamak üzere, kablosuz altyapıya sinyalleşme bağdaştırıcıları ve veri bağdaştırıcıları getirildi. Böylece veri bağlanabilirliğini kurmak için gezgin anahtarlama işlevlerine bağımlılık azaltılmakta. 3GPP Kablosuz Standartlar Organı SIP’ı benimsedi ve tam olarak uygulamaya geçildiği zaman, 3K gezgin ağları şeffaf bir şekilde, çoğul ortam servislerine tam olarak katılma olanağına sahip olacak.

Dağıtılmış çoğul ortam ağı – Optik ve erişim bant genişliği artmaya ve daha ekonomik hale gelmeye devam ettikçe, tüm parçalar bir araya gelerek var olan medya içeriğinde büyük ölçüde bir artış meydana getirmektedir. Hem fiziksel olarak bağlı olan hem de gezgin akıllı istemciler aktif olarak oturum yönetimine katılmakta, bu arada da Proxy sunucular ve içerik anahtarları, oturumları dinamik olarak açmaya yardımcı olmakta ve oturumları en ulaşılabilir uygun içerik kaynaklarına yeniden yönlendirmektedir. Birçok tipten sinyalleşme bağdaştırıcıları, yazılım anahtarları ve medya bağdaştırıcıları birlikte çalışarak diğer ağ teknolojileri ile etkileşim sağlamaktadır.

Ağ düzlemleri arasında etkileşim arttıkça ve oturum yönetimi büyük ölçüde dağınık hale geldikçe, haberleşme dinamiğinin evrim geçirmekte olduğu ortaya çıkmaktadır. İnternet üzerinden oturum açmakta bilgisayarın her zaman önemli bir rol oynadığı gibi, yeni nesil ağlarda da, uç cihazları oturum açma ve kontrolünde önemli roller oynayacaktır. Oturum yönetimi tamamen akıllı istemcilerde kalabilir veya akıllı istemciler de dâhil, birkaç ya da birçok işbirliği yapan ağ elemanı arasında dağıtılabilir.

Bir SIP kayıt merkezi üzerinde cihazların erişim adresleri depolanarak, karmaşık bir numaralama planı yerine, iletişimin adresi bir kişinin adı da olabilir. İşin içinde olan ağların ve cihazların ayrıntılarından bağımsız olarak bir şahıs, ağ içinde bir ya da daha çok cihazı kaydeder ve nerede olursa olsun, ulaşılabilir hale gelir.

Nortel Networks çözümleri

Nortel Networks SIP uygulamalarını destekleyen çözümleri geliştirerek pazara sunuyor.Bu çözümlerin başında, Nortel Networks’ün kritik görevli sistem desteklerindeki geniş birikiminden yararlanarak gerçek anlamda taşıyıcı kalitesinde güvenilirlik, ölçeklendirilebilirlik ve yönetilebilme özelliği sunan uygulama sunucusu MCS (Multimedia Communication Server – Çoğul Ortam İletişim Sunucusu) geliyor.

MCS, piyasada bulunan hazır donanımları ve endüstri standartlı yazılımları kullanarak, gelişkin çoğul ortam ve birlikte çalışma uygulamaları sağlıyor. MCS kullandığı Java, SIP ve açık programlar ile servis sağlayıcıların artan gelir fırsatlarına kavuşmasını sağlıyor ve yeni servislerin pazara daha hızlı çıkmasını mümkün kılıyor.

Ayrıca, bu sistemin geliştirilmesi konusunda Nortel Networks Netaş’ın ARGE laboratuvarlarının da büyük bir katkısı var. Nortel Networks Netaş küresel Nortel Networks MCS ARGE çalışmalarının bir bölümünü kendi bünyesine almış bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu