Bilim

Sivrisinek Popülasyonu Çökertilebilir

Marlyland Üniversitesi’nde (UMD) çalışan araştırmacılar, bir mantarın genetiğini değiştirerek, sivrisinekleri hızlı şekilde öldüren zehir üretmeyi başardı.

Her yıl 400.000’den fazla insanın ölümüne sebep olan Sıtma ile mücadele kapsamında geliştirilen ilaç sivrisinek nüfusunu, 45 gün içinde neredeyse tamamen ortadan kaldırabiliyor.

Ekosistemin gerek duyacağı sivrisinek popülasyonunu korumak şartıyla kullanılabilecek bu ilaç sivrisineklerin çok olduğu bölgelerde kullanılabilir. Afrika gibi sıtmanın hayati derecede arttığı bölgelerde devlet kontrolü ile kullanılabilecek ilaç Haziran başında Science dergisinde yayınlandı.

UMD araştırmacılarının değiştirdiği mantar, yaban hayatındaki sivrisinekleri öldürüyor; fakat bunu çok hızlı biçimde yapmıyor. Bu sebeple böcekler, ölmeden önce birine sıtma bulaştırabilir.

Mantara destek vermek amacıyla mantar üzerinde genetik mühendislik uygulayarak; mantarın, Avustralya Mavi Dağlar baca ağlı örümceğinin zehrinden çıkarılan bir toksini üretmesini sağlayan bilim insanları Söz konusu örümcek hakkında, “sivrisinekleri çok daha hızlı şekilde öldürüyor” diyor. Araştırma ekibi, Batı Afrika’da, “MosquitoSphere” adını taşıyan ve bir köyün taklit edildiği kapalı bir ortam oluşturup bu mantarı orada da test ettiklerini belirtiyor.

Bir basın bülteninde açıklama yapan araştırmacı Brian Lovett, : “Bu transgenik mantarı, yalnızca çalışma alanındaki duvara astığımız çarşafa uygulayarak, sivrisinek nüfusunun 45 gün içinde iflas etmesine yol açtık .Ayrıca bu mantar, böcek ilacına karşı dayanıklı sivrisinekleri öldürmede de; dayanıklı olmayan sineklerde olduğu kadar etkili.” ifadelerini kullanıyor.

Dünya Dostları isimli çevre grubunda çalışan Dana Perls ise NPR sitesine “Bu çalışma, bazı önemli endişeler ortaya çıkarıyor. Mantar üzerinde genetik mühendislik uygulamak; polenleyicileri, yarasaları ve arıları etkileyerek, kamu sağlığı üzerinde olumsuz sonuçlar ve ekosistemler üzerinde de önceden bilinemeyen dalga etkileri meydana getirebilir. Genetik üzerinde yapılan bütün mühendisliklerde olduğu gibi, bunun da büyük bir dikkatle ele alınması gerekiyor.” ifadelerini kullanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu