SSD ARIZALARI
Eski sistem hard diskler arızalandığı zaman bu bariz belli olurdu. Bilgisayar donar ve hard diskten enteresan sesler gelirdi. Kasadan çıkan garip sesler sayesinde arızanın HDD’den kaynaklandığını anlayabiliyorduk. Bir çoğumuzun kafa vurması olarak bildiği o klasik sesi duyduğumuzda bir adet hard diske ihtiyacımız olduğunu da anlıyorduk. Tabi, şimdi teknoloji değişti ve HDD mimarisinden mekanik aksamlar kalktı. Dolayısıyla artık HDD arızalarında kasadan bir ses gelmesini beklemek yersiz olur. Peki mekanik aksam bulunmayan yeni nesil hard disklerde disk arızası olduğunu nasıl anlarız ?
- Dosyaları kaydederken oluşan hata mesajları, aktif uygulamaların kilitlenmesi, dosyaları taşırken çıkan hatalar, özellikle büyük dosyalara erişirken oluşan sorunlar, bozuk sektörlerin habercisi olabilir.
- Ekrana gelen disk kontrol ve düzenleme mesajları. Eskiden koyu mavi olarak gelen – ki win7 de hala öyle, win10 da karşımıza üzülen bir smiley olarak karşımıza çıkıyor disk hatalarının habercisi olabilir.
- Normalde 2 saniyede açılan bilgisayarınızın 10 sn de açılmaması veya açıldıktan sona tekrar yeniden başlaması.
- Bilgisayarınızdaki kopyalama hızının düşmesi veya belirli noktalarda kopyalamanın durması.
- Bilgisayarın aniden donması ve restart butonuna basmadan düzelmemesi.
Yukarda yazılan maddeler bilgisayarın kullanım amacı ve şekline göre değişiklik gösterebilir. SSD arızaları genellikle aniden meydana gelir. Yani bir SSD kullandıkça aşındığı için değil kontrol dışı bir müdahaleye maruz kaldığı için arızalanır. Bu müdahalelerden biri de elektrik enerjisindeki düzensizliktir. UPS ve Topraklama hat desteği olmayan elektrik hattınız varsa ram , bios, işlemci ve anakart başta olmak üzere her türlü elektriksel arızaya kapılarınız açık demektir.
SSD arızalarına sebep olan diğer önemli nokta da bilinçsiz montaj. Bilgisayar konusunda verilen tüm eğitimlerde bahsi geçen statik elektrik SSD lerin de azılı düşmanı. Açık tip SSD lerde üzerinizde birikmiş olan statik elektriği farkında olmadan SSD ye boşaltırsanız SSD saçmalamaya başlar. Çünkü SSD ler milyonlarca transistörden ibarettir. Bu transistörlerden bir kısmı statik enerji sebebiyle zarar gördüğünde bilgisayarınız istediğiniz performansta çalışmayacaktır.
SSD performansınızı öğrenmek için free uygulamalar kullanabileceğiniz gibi SSD sağlığını gösteren pro uygulamalar da internette mevcut. Standart bir yapıda olduğu için herhangi birini indirip SSD testlerini gerçekleştirebilirsiniz. Tabi bu testleri SSD boşken yapmanız gerekecek, yani işletim sistemi kurulu bir SSD de bu testler hiç bir zaman doğruyu göstermeyecektir.
[instagram-feed]