Enerji Üretiminde Farklı Teknikler
DALGALARDAN ELEKTRİK ELDE ETME TEKNİKLERİ
Dünya hiç olmadığı kadar çok enerjiye ihtiyaç duyuyor. İnsan nüfusunun artışı enerjiye olan ihtiyacı arttırıyor. Kurulu enerji sistemleri enerji gereksinimlerini karşılamaya yetmiyor. Bu durum karşısında insanlık yeni enerji kaynakları arayışını sürdürüyor. Bu arayış yenilenebilir enerji kaynaklarını hayatımıza soktu . Güneş enerjisinden elektrik üretmek , elektromanyetik kuvveti elektro manyetik enerji olarak çevirip rüzgardan elektrik üretmek bunlardan bazılarıydı ama yeterli olmadı.
Klasik jeotermal enerji santralleri , doğal gaz ve kömür yardımıyla imdadımıza koştu , hatta yeterli olmadı nükleer yakıt kullanarak nükleer santraller inşa ettik , suyun potansiyel gücünden faydalanıp devasa su set barajları inşa ettik ama bunlar da yeterli olmadı. Uluslar enerjinin bir güç göstergesi olduğunu , enerji ithalatı yapan ülkelerin dünyanın diğer uluslarına hükmedeceğini bildiği için enerji üretmek için farklı sistemler aramaya devam etti.
Dalga Hareketi – Direk Manyetik Alan Kuvveti İle Elektrik Elde Etme
Bu sistemlerden bir tanesi de su dalgalarını elektrik enerjisine çevirmek oldu. Özellikle okyanusa kıyısı olan ülkeler dev dalgaları enerji kaynağına çevirmek için sistemler geliştirmeye çalıştı . Başardılar da , kurdukları sistem tam da tasarladıkları gibi elektrik üretmeyi başardı. Teorik olarak basit bir sisteme dayanan enerji santralleri suyun kaldırma kuvvetine dayanıyor. Suyun üzerinde yüzebilen dev şamandıraları güçlü metallerle bir pistona ileten santral pistonun bir bobin içinde ileri geri gitmesini sağlıyor. Hem gidiş yönü hemde geliş yönü için ters ve düz olacak şekilde sarılmış özel bobinler ürettikleri elektriği regülatöre gönderiyor , regülatör elektriği doğru akıma çevirip ya akülere depoluyor ya da ikinci bir regülasyonla alternatif akıma çevirip evlerde kullanılabilecek bir hale getiriyor.
Dalga Hareketi – Dönme Hareketi İle Elektrik Elde Etme
Diğer bir elektrik üretme sistemi de yine suyun kaldırma kuvvetinden yararlanarak hareket enerjisi elde etmek. Dalgaları bir dönme hareketine çevirmek için geliştirilen devasa mekanik sistem suyun üzerindeki şamandırayı kaldırıyor , şamandıra devasa hidrolik kollarla bağlı olduğu krank sayesinde kaldırma kuvvetini dönme kuvvetine çevirmeye yardımcı oluyor. Diğer şamandıraların iniş hareketinin dönme hareketini durdurmaması için hidrolik kolların hareketi kısıtlamaları veya serbest bırakmaları prensibi devreye giriyor. Dalgaların kaldırma kuvvetleri %100 bir dönme hareketi oluşturamıyor olsa da enerji üretmeye yetecek kadar güç elde edilmiş oluyor. Elde edilen dönme hareketi insanlığın uzun yıllar kullandığı jenaratör motorlara iletilerek motor uçlarından elektrik elde edilmesi sağlanıyor. Elde edilen bu elekrik ister AC ister DC kaynaklarda gereksinime göre regülasyondan geçtikten sonra kullanıma hazır oluyor.
Dalga Hareketi – Rüzgar Gücü İle Hareket Etme
Dalga hareketinden elektrik elde etmek için geliştirilen sistemlerden biri de dalga hareketinin rüzgar gücüne çevrilmesi. Bu işlem için özel olarak inşa edilmiş bir tünel suyun piston görevi görmesini sağlıyor. Bu sayede dalga yükselmelerinde doğal bir hava basıncı elde edilmiş oluyor. Tünelin sonuna doğru daralan hava çıkışında basınçlı havayı jenaratöre dönme hareketi sağlayacak devasa pervaneler karşılıyor. Dalganın yükselişinden elde edilen şiddetli basınç çıkabilmek için pervaneleri çeviriyor ve dönme hareketi elde edilmiş oluyor. Dalga iniş pozisyonunda farklı bir hava kanalından tünele basınçlı hava çekilmesi gerekiyor. Aynı teknikle çekilen hava da pervaneleri şiddetle çeviriyor. Bu dönme hareketi bir jenaratör aracılığıyla elektriğe çevrilerek kullanıma sunuluyor.
Dalga Hareketinin Doğrudan Dönme Hareketine Çevrilmesi
Özellikle okyanuslara kıyısı olan ülkelerde kullanılabilen bu sistemde okyanusun dalga hareketine en müsait noktalarına dev pervaneler veya şamandıra duvarlar yerleştiriliyor. Okyanus dalgası kıyıyı dövmek üzere hızla yol alırken duvarı itmek yada pervanelerden geçmek zorunda kalıyor. Pervanelerden geçerken veya duvarı itip çekerken onları hızlı bir şekilde çevirmeyi veya duvarları ileri geri götürüp getirmeyi başaran dalga potansiyel gücünü kaybetmiş ve dağılmış bir halde kıyıya ulaşıyor . Hem dalga kıran hemde elektrik santrali görevi gören bu sistem elde edilen dönme hareketini özel transmisyon araçları ile hızlandırarak jenaratöre iletiyor ve elektrik üretimi sağlanmış oluyor .