Teknoloji Sayesinde Kaybedilecek Meslekler
Matbaa, rulman ve transistör icat edilmeden önce tüm işleri insanlar yapıyordu. Bir kitap yazılacaksa insanlar oturup yazıyor hatta kopyalarını çıkarıyordu. Rulman icat edilmeden önce sanayi alanında yapılan bir çok iş insan kas gücünden faydalanılarak yapılıyordu. Transistörden önce anolog sistemler ve teller sayesinde iletişim kuruluyor hatta mektuplaşma için insanlar çalışıyordu. Matbaa, rulman ve transistör bu meslekleri yok etti. Devrimlere direnenler bir süre direnebilmişseler de başarılı olamadılar, olamazlardı da zaten çünkü insanlık bu devrimleri sevdi. Daha az paraya daha çok kazanç elde ediyorlar, insanlarla çalışmak yerine makineleri tercih ediyorlardı. Peki durum değişti mi ?
Hayır. Transistörün icadından bu yana meslekler bir bir yok olmaya devam ediyor. Teknoloji bir takım meslekleri yok ederken farklı meslek türleri ortaya çıkarıyor. Yeni meslek türleri eskilerine göre daha az insana ihtiyaç duyduğu için meslek kayıpları kaçınılmaz oluyor. Kafamızı toplayıp teknolojinin yok edebileceği mesleklere bir göz attığımızda geleceğin insanların çalışma gereksinimleri için pek te parlak görülmediği anlaşılacaktır.
Teknoloji çağın imkanlarını da gücüne katarak yapay zeka ile buluştu. Bu buluşma yarı makine yarı beyin yapısının entegrasyonuyla bir anlamda makine insan , makine – yazılım etkileşimlerini arttırdı. Bu durum işletmelerin bazı iş kollarında insan gereksinimlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırdı.
1 – Kütüphane görevlileri
Eskiden kütüphanelerde kitapların nerede olduğunu ve nasıl bulunacağını bulmak için yardımcı olan memurlar görev yapardı. Şimdi kitapların nerede olduğunu küçük bir arama motoru sayesinde öğrenmek mümkün. Hatta kitabı değil, aradığınız konu ile ilgili kitapları bile arama motoru sayesinde bulabilirsiniz.
2- Depo sorumluları
Eskiden depolarda malzemelerin nerede olduğunu bilen ve harcama sonrası malzeme düşen memurlar olurdu. Şimdi ise malzemeler depodan otomatik ve gerçek zamanlı (real time) düşmekte . Dolayısıyla artık depolarda bir memur bulundurma zorunluluğu bulunmuyor.
3- Çağrı merkezi çalışanları
Şuanda hala devam eden ve gelecekte sayıları düşecek olan mesleklerden biri . Çağrı merkezlerinde eskiden her arama için bir gerçek kişi yanıt vermeliydi ama artık öyle değil. Bir çok iş sesli yanıt sistemi (IVR) ve internet bankacılığı tarafından yapılmakta. Dolayısıyla ayrıca memur çalıştırma gerekliliği ortadan kalkmış durumda . Gelecekte tamamen yok olması muhtemel.
4- Kat danışmanları
Büyük devlet dairelerinde veya özel kuruluşlarda hangi odanın nerede olduğunu, ne iş yaptığını öğrenmek için kat danışman memurları bulunurdu. Şimdi kat danışmanı yerine yapay zeka destekli robotlar bulunuyor ve gerçek kişi gibi hangi iş için nereye gidilmesi gerektiğini söyleyebiliyorlar. Hatta gelişmiş robotlar size gideceğiniz yere kadar eşlik bile edebiliyor. Gelecekte bu iş için tamamen robotların kullanılması bekleniyor ki yeni yapılan İstanbul Hava Limanı’nda Akın Soft tarafından üretilen robotlar danışman olarak göreve başlamış durumda.
5- Güvenlik görevlileri
Eskiden her bölgenin izlenmesi için güvenlik görevlilerine ihtiyaç varken artık bir çok nokta kameralarla izlenmektedir. Sayılı sayıda güvenlik görevlisi kamera izleme merkezinde endişelendiği yerleri kontrol etmek üzere devriye atmaktadır. Gelecekte bu sayının daha da düşmesi beklenmektedir.
6- Fabrika çalışanları
Fabrikalarda eskiden her iş için bir personel görev yapardı . İmalat, montaj, taşıma, depo vs. Şimdi ise boyadan tutun da şase birleştirmeye bir çok adım insan eli değmeden gerçekleştirilmektedir. 2017 yılında Mercedes insan eli değmeden robotlarla araç üretmeyi denemişse bile torpito montajında yaşadığı sorun sonrası iptal etmiştir. Gelecekte şuan insanların müdahale ettiği bir çok montaj noktasının da robotlar tarafından yapılması beklenmektedir.
7- Çiftçiler ve tarım işçiliği
Eskiden hasat için yüzlerce insan tarlalara inerdi. Şimdi tek makine ile hasat yapılabiliyor ve sadece 2 kişi ile binlerce dönüm arazi hasat edilebiliyor. Bazı noktalarda hala insan gücü kullanılıyor fakat gelecekte insana olan gereksinimin daha da düşmesi beklenmektedir.
8- Bilgi teknolojileri uzmanları
Eskiden BT departmanlarında birden fazla uzmanın son kullanıcıya destek olması gerekiyordu. Şimdi ise UC4, RPA gibi sistemler bir çok uzmanın işini yapabilmektedir. Bu sistemlerin geliştirilmesi ve uzmana olan ihtiyacın ortadan kaldırılması beklenmektedir.
Yukarıda belirtilen tüm durumlara rağmen neyse ki insanlık doyumsuz, teknolojik gelişmelere paralel olarak istekler isteklere paralel olarak ta “iş” artıyor. Elbette artan iş ihtiyacı teknolojinin gelişimine paralel olarak işçi sayısının da artması anlamına gelmiyor. Dengeli bir işçi düşüşü yaşanıyor. İş artarken işçi sayısı azalıyor ve azalmaya devam edecek gibi görünüyor.
[instagram-feed]