Tıbbi Aletler Güneş Işını İle Sterilize Edilebilir mi ?
MIT ve Hindistan Teknoloji Enstitüsü’ndeki bir araştırma ekibi tıbbi aletleri sadece güneş ışıklarını kullanarak sterilize edecek bir araç geliştirdi.
Günümüzde sağlık ekipmanlarının sterilizasyonu için 125 santigrat derece sıcaklıkta buhar basıncına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu basıncı elde etmek için genellikle elektrik kullanılır. Elektriğin yeterli olmadığı yerlerde kurulan sağlık kuruluşlarının ekipmanlarını steril tutabilmek için geliştirilen araç şimdilik test aşamasında.
Tipik bir küçük klinik otoklavına güç sağlamak için yaklaşık 2 metrekarelik (veya yarda) bir güneş kollektörü gerektiren cihaz, uzak yerlerde düşük maliyetle güvenli, steril ekipmanı muhafaza edebilir. Bir prototip Hindistan, Mumbai’de başarıyla test edildi.
Joule Dergisinde yayınlanan habere göre MIT lisansüstü öğrencisi Lin Zhao, MIT Profesörü Evelyn Wang, MIT Profesörü Gang Chen ve MIT ve HTE Bombay’daki diğer kişilerle birlikte toplam 10 kişilik bir çalışma gurbunun ürünü.
Materyal, esas olarak, plaj kumunun malzemesi olan silikadan yapılmış hafif bir köpüktür ve çoğunlukla havadan oluşur. Hafif olduğu kadar etkili ısı yalıtımı sağlayan malzeme, ısı kaybı oranını on kat azaltır.
Bu şeffaf yalıtım malzemesi, alt taraftaki bir dizi boruya bağlanan, ısıyı emen siyah kaplamalı bir bakır plakadan oluşan, güneş enerjili sıcak su üretmek için esasen kullanıma hazır ekipmanın üstüne yapıştırılmıştır. Güneş tabağı ısıtırken alttaki borulardan akan su bu ısıyı alır. Ancak üstte şeffaf yalıtım tabakasının eklenmesi ve plakaya fazladan güneş ışığını yönlendirmek için plakanın her iki tarafındaki cilalı alüminyum aynalarla, sistem sadece sıcak su yerine yüksek sıcaklıkta buhar üretebilir. Sistem, suyu bir tanktan plakaya beslemek için yerçekimini kullanır; buhar daha sonra muhafazanın tepesine yükselir ve basınçlı buharı otoklava taşıyan başka bir borudan dışarı verilir.
Makine Mühendisliği Bölümü Başkanı Gail E. Kendall yaptığı açıklamada “bunu, aşağıdaki koşullarda buhar üretmek için düşük maliyetli, pasif, güneş enerjili bir sistemi potansiyel olarak nasıl oluşturabileceğimizi düşünmek için bir fırsat olarak gördük. otoklavlama veya tıbbi sterilizasyon için gereklidir, ” ifadelerini kullanırken Mumbai de %70 güneş verimine rağmen günlük 30 dakika sterilizasyon enerjisi elde edibildiklerini ekledi.
Test, yaklaşık olarak bir el havlusu büyüklüğünde, sadece dörtte biri kadar küçük ölçekli bir birimle gerçekleştirildi, ancak buhar üretim oranının, benzer bir birimin 1 ila 3 kare arasında olması için yeterli olduğunu gösterdi. Zhao, ölçüm cihazlarının tipik olarak bir doktorun ofisinde kullanılan türden bir tezgah üstü otoklavı çalıştırmak için yeterli olacağını belirtiyor.
Bu tür cihazların pratik olarak yerleştirilmesi için ana sınırlayıcı faktör, aerojel malzemenin mevcudiyetidir. Bu makalenin ortak yazarı olan Elise Strobach PhD ’20 tarafından kurulan bir şirket, yüksek termal verimli pencerelerde kullanılmak üzere şeffaf aerojel üretimini büyütmeye çalışıyor. Ancak araştırmacılar, şimdiye kadar materyalin yalnızca nispeten pahalı laboratuar sınıfı süper kritik kurutma ekipmanı kullanılarak küçük miktarlarda üretildiğini, dolayısıyla bu tür bir sterilizasyon sisteminin yaygın olarak benimsenmesinin muhtemelen birkaç yıl sonra olduğunu söylüyorlar.
Berkeley’deki California Üniversitesi’nde makine mühendisliği profesörü ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nda bu çalışmaya dahil olmayan bir yardımcı direktör olan Ravi Prasher, “Bu önemli bir ilerleme” diyor. “Yüksek enerji verimliliğine sahip yüksek sıcaklıkta buhar üretmek zorlu bir işti. Burada yazarlar her ikisini de başardı. “
Prasher, “Araştırmanın kalitesi çok yüksek” diye ekliyor. “Güvenilir elektriğe erişimi olmayan düşük gelirli topluluklar için pasif kısırlaştırma tekniklerine erişim çok önemli. Bu nedenle, MIT ekibi tarafından geliştirilen pasif güneş cihazı bu açıdan çok önemli. “
Otoklav : Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapar. 1879’da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir. Otoklav ismi Yunanca auto- ve Latince clavis kelimelerinden türetilmiştir ve “kendinden kilitli cihaz ” anlamına gelmektedir.
David L. Chandler | MIT Haber Ofisi
Kaynak : LifeScience