Türkiye’de faaliyet gösteren bir çok ÅŸirket insan gücünü daha etkin kullanmak, üretimi arttırmak, yeni pazarlar yaratmak ve daha fazla kar elde etmek için teknolojinin imkanlarını kullanıyor. İş süreçlerinde dijital teknolojilerin kullanılmasına verilen genel ad ise “dijital dönüşüm”
Dijital dönüşümün nasıl baÅŸlayıp devam edeceÄŸi ve ne kadar süreceÄŸi konusunda video paneller hazırlayan bir çok ÅŸirket var. Bunlardan biri de TofaÅŸ’a dijital dönüşüm desteÄŸi veren Detaysoft
TofaÅŸ’ın dijital dönüşüm öyküsünü dönüşümün başında yer alan Bilgi ve İletiÅŸim Hizmetleri Direktörü Özgür ÇetinoÄŸlu’na doÄŸrudan soran Detaysoft bu diyalog sayesinde dijital dönüşüme katkı saÄŸlayabilecek ÅŸirketleri, dijital dönüşümün ne olduÄŸu ve ne olması gerektiÄŸini yorumladı.

DijitalleÅŸen dünyada TofaÅŸ’ın durumu ve TofaÅŸ’ın dijitalleÅŸme öyküsünü anlatan Bilgi ve İletiÅŸim Hizmetleri Direktörü Özgür ÇetinoÄŸlu yaptığı açıklamada “Endüstri 4.0 dediÄŸimiz olgu uzun zamandır bizim içimizde olan bir olgu. TofaÅŸ binin üzerinde robotla çalışmakta, bunun yanında kolaboratif robotları da kullanmaya baÅŸladık.Biz yaptığımız iÅŸleri 3 gruba ayırıyoruz;
Dijitizasyon; Analog iÅŸlerin dijital hale getirilmesi
Transformasyon : Büyük dönüşüm alanları, yeni iş alanları yaratmak ve geliştirmek.
Dijitalizasyon : Optimizasyon ağırlıklı işler, verimlilik arttırmak, satışı arttırmak. Dijital dönüşümde bu üç doğrultuda ilerliyoruz.
Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy ise yaptığı açıklamad; FIAT İtalya tarafından baÅŸlatılan E Çözümler, TofaÅŸ RPA, İş AnalitiÄŸi, HANA Veri Ambarı, İtalya tarafta yürütülen çalışmalar ve diÄŸer geliÅŸtirmelerle birlikte TofaÅŸ’tan da 3 tane ödül aldık.
BT Drektörü Özgür Çetinoğlu DetaySoft hakkında yaptığı açıklamada; Detaysort bizim yıllarca çalıştığımız bir şirket, kolay beğenmeyiz ama tuttuğumuz zaman da bırakmayız, Detaysoft ile SAP başta olmak üzere tüm projelerde aktif çalışmaktayız. Biz arka taraftaki omurganın sergilenmesi sürecinde de birlikte çalışmalara imza atıyoruz.
Genel anlamda baktığımızda muadillerinize aktarabileceğiniz tecrübeler nelerdir? Neler olmaz ? Neler olmazsa olmaz ? Sorularına da cevap veren Çetinoğlu; Biz teknik bilgi, yetenek, beceri, güven arıyoruz. Başımız sıkıştığında güvenebileceğimiz biri olmalı. Biz büyük projelere başlamadan önce küçük projelerle denemeler yaparız. Hatta biraz zorlarız bakalım havlu atıyor mu? Baktık ki devam ediyor biz de devam ediyoruz ve sorun olmuyor. Ama tabi belli bir ölçeğin üzerinde olmalı. Start-up larla da çalışmaktayız ama kurumsal projelerde aradığımız kriterler biraz daha büyük oluyor.
Peki siz ne edindiniz DetaySoft olarak ?
Detaysoft Genel Müdürü Alkin Aksoy bu soru karşısında yaptığı açıklamada; Bu projelerde yer alıyor olmak uluslar arası iş yapabilme açısından büyük bir katma değer katar. Biz uluslararası bir organizasyonun Türkiye ayağıyız ama yine de hem teknoloji hemde uluslararası standartlar açısından birlikte yürüyoruz.
ÇetinoÄŸlu ; Dönüşmek için dönüşmüyoruz, bunu nasıl destekleyeceÄŸimizi arıyoruz derken ne demek istediniz ? Sorusu karşısında ; “Firmaların dışa dönük olması lazım, neler oluyor bakmalı. Inspiring IT diyoruz, İlhan veren IT olmak ÅŸart. Klasik BT departmanlarına baktığımız zaman iÅŸ birimleri talep yapar BT gerçekleÅŸtirmeye çalışır. Ben ÅŸirkette de bunu söylüyorum. BT baÅŸlatmalı, bundan kısa bir süre sonra software 4 tekerli olacak. Özellikle Fiat Yol arkadaşım Connect, IT nin de katkısı ile beraber ortaya konan bir ürün oldu. Tavsiyem meraklı olsunlar, beklemesinler iÅŸ gelsin diye, iÅŸi kendileri yaratsınlar.
Dünya standartlarının üzerinde işler çıkmasının arkasında diğer markaların payı var mı ?
TofaÅŸ süreçlerde en iyisi denebilecek durumda, Fiat’ın bir çok ürününe göre üst kalitede ürün ürettiÄŸimizi söyleyebiliriz. Sonu olmayan bir dijital dönüşüm var. İş ortağı seçerken uzun vadeli, müşterisini rekabette üste çekebilecek düzeyde, belli büyüklükte yetkin kaynağı olan ve uluslar arası iliÅŸkiler kuran bir iÅŸ ortağı olmaları önemli.