BilimTeknoloji

Türk Lise Öğrencisinin Makalesi NASA’da Yayınlandı

NASA tarafından liseler arası düzenlenen “Bir günlük bilim insanı” makale yarışmasında birinci Türkiye’den Derya Karadeniz oldu.

Gebze Yücel Boru Fen Lisesi‘nde okuyan Derya Karadeniz, Oberon adlı makalesiyle NASA’da makale yayınlanan ilk lise öğrencisi oldu.

Karadeniz yarışma ile ilgili şu ifadeleri kullandı;

“Yarışmanın adı ‘Bir Günlük Bilim İnsanı’. Uluslararası olarak bütün dünyada düzenleniyor. Ben de bu yarışmayı okulumuz aracılığıyla gördüm ve bu yarışmaya bir makale yazıp göndermeyi istedim. Yarışmanın sonucunda makalem NASA’ya gönderilecek makaleler arasında seçildi. NASA’nın web sitesinde yayınlandı. Bu hepimizi çok mutlu etti. Benim için çok sevindirici bir haber oldu. Makalem Uranüs’ün ikinci en büyük uydusu Oberon hakkındaydı.

Oberon’a neden daha çok gidilmeli konulu bir makale yazdım. Biliyorsunuz şu anda dünyada küresel ısınma ve iklim değişikliği tartışılıyor. Bazı yerler aşırı soğuyor, bazı yerler aşırı ısınıyor. Bunun sonucunda ben de başka gezegenlerden belki bir şeyler bulabilirim diye düşündüm. Mesela Oberon çok soğuk. Eğer orada bir yaşam varsa örneğin bir bakteri türü yaşıyorsa bu bize iklim değişikliği ile başetmemiz için bir yol gösterebilir.”

Karadenizin makalesi;

Bildiğimiz gibi Oberon, Uranüs’ün en büyük ikinci uydusudur ve yüzde elliye yakın buzdan oluşmasına rağmen Uranüs’ün en büyük uydularından en kırmızısıdır. Gördüğünüz gibi, Oberon’da araştırmayı hak eden sayısız ilginç şey var.

Evrim tarihini anlamak için ayın jeolojik yapısını incelemeliyiz. Araştırmalarıma göre Oberon’da bir yer altı okyanusu olabilir Doğruysa, bu soğuk koşullarda yaşama kabiliyetine sahip özel bakteriler olabilir. Bunlar yeni bir bakteri türü olacaktır, çünkü Dünya’daki bakteriler bu tür dondurucu koşullarda yaşamaya adapte olmamıştır. Bakteriler varsa, araştırmacılar iklim değişikliğinin neden olduğu soğuk havayla nasıl başa çıkılacağı konusunda Oberon’un bakterilerinden çok şey öğrenebilirler.

Ayrıca, kraterlerde bulunan bazı değerli yeni unsurlar olabilir. Bildiğimiz gibi, göktaşları gibi farklı nesneler gezegenlerin veya ayların yüzeyine çarparak kraterlere neden olur. Uzayın her yerinden geliyorlar, bu nedenle çarpıştıklarında ve enkaz bıraktıklarında keşfedilmemiş elementler getirebilirler. Böyle bir keşif, Dünya’da bizim için çok faydalı olacaktır, çünkü yeni materyallerin ve teknolojinin geliştirilmesine yol açabilir. Bu, zaten uzaydan geldikleri için uzay makineleri için özellikle yararlı olabilir; böylece daha uygun olurlar.

Oberon’un tüm bu ilginç yönleri, araştırmalarla Dünya’daki hayatımızı iyileştirebilir. Bu işler imkansız gibi görünse de teknolojimiz her geçen gün gelişiyor ve inanıp denersek yapamayacağımız hiçbir şey yok.

Makaleyi NASA sayfasından okumak için tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu