Dünyanın bir çok ülkesi plastik kullanımı konusunda çalışmalar yaparak plastik kullanımını önlemeye çalışıyor. Bazı ülkeler paralı poşet uygulamasına geçerken bazı ülkeler plastik poşeti tamamen yasaklıyor. Ülkemizde de Ocak 2019 itibariyle poşetler ücretli hale getirildi. Poşet ücretlendirmesi konusunda kanuni alt yapıyı hazırlayan bakanlık kasa poşetlerinin satış fiyatlarının 25 kuruştan az olmaması gerektiğini duyurdu. Bu duyurudan yola çıkan bir çok firma kasa poşetlerini 25 kuruştan satışa sunarken giyim ve endüstriyel ürün satışı sonrası verilen poşetlerin fiyatları 4 TL ye kadar çıktı.
Poşet parası vermek Türk halkını fakir etmez elbette , hatta çevreye kazandırılan katkı elden çıkan gelirin tekrar geri gelmesine sebep olur fakat plastikle mücadele yönteminin seçimi konusunda halkın haklı eleştirileri de yok değil. Örneğin poşetlerin satarken 25 kuruştan , alırken ise yok pahasına toplanması. Ücretli poşet uygulamasının başlamasıyla birlikte proaktif Türk insanı kendi önlemlerini alarak adeta uygulamayı protesto etti , kimisi marketlere el arabası ile daldı , kimisi montunu çuval gibi yaptı . Aldığı malzemeyi iple boynuna asan , ceplerine tıkıştıran herkesin ortak fikri dışardan bakıldığında poşete para vermemek gibi görünse de öyle değil. İstisna bir grubun dışında insanların geneli uygulamayı protesto etmek için poşet almamaya karar verdi.
Dolayısıyla bu uygulama poşet kullanımını azalttı ama mevcut poşetlerin yeryüzündeki olumsuz etkilerine hiç dokunmadı. İlk etapta uygulamanın geçerliliğini sağlamak için elde edilen poşet paralarının çevre temizliğinde harcanacağı söylense de bu da pek inandırıcı olmadı. Olmadı diyoruz çünkü teknoloji o kadar gelişti ki kilometrelerce uzakta bir yerlerde olan yeni sistemlerden halk anında haberdar oluyor. Halk uygulamaya güvenmedi çünkü bir de baktı ki amaç çevre temizliği olsa daha profesyonel yöntemler var. Mesela Almanya’da uygulanan plastik şişe geri dönüşüm otomatları . Aşağıda izleyeceğiniz videoda imalat sırasında barkodlanmış şişelerin kullanıldıktan sonra otomata tanıtılarak paraya çevrildiği görülüyor. Konu gündeme geldi diye üretilen makineler gibi algılanmasın çünkü uygulama 2013 yılından beri faaliyette.
Poşetin 25 kuruşa satıldığı , fakat geri dönüşüm için herhangi bir çabanın yapılmadığı . Poşetten daha kalın ve çevreye poşetten daha fazla zarar verecek plastik atıkların toplanması için bir çalışmanın olmaması poşet ücretlerinin pek te o kadar masum olmadığı algısını yarattı. Plastikle mücadelenin halkın cebinden para çıkması değil halka para kazandırabilir sistemler olması gelişmiş ulusların sosyal devlet anlayışına olan bağlılıklarından doğan bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun icrasının erken zamanda ülkemizde de sağlanması arzusu ve dileği ile .
- İncel Nedir? Tehlikenin Boyutları
- Lübnan Çağrı Cihazı Saldırısı Nasıl Yapıldı?
- Postmortem Nedir ve Neden Önemlidir?
- Canonical URL Nedir? Neden Konfigüre Edilmelidir?
- Instagram’ın Engelinde İşletmeler Ne Yapmalı?
Özel Yazı