BilgisayarTeknoloji

USB neden bozulur

Belleğin Yapısı

Taşınabilir bellekler veri transferi konusunda hayatımızı kolaylaştıran araçlardan biri. Farklı boyda ve farklı kapasitede olan USB bellekler zaman zaman bozulur. Üzerinde mekanik parça olmamasına rağmen arızalanmaları bir çok kullanıcıyı meraklandırır. USB bellekler silisyum, germanyum ve daha gelişmiş yarı iletmek malzemelerden üretilir. USB bellekler ram veya işlemcilerin üretiminde kullanılan tekniğin neredeyse aynısını kullanır. Yarı iletken malzemelerden oluşturulan binlerce transistör bir tek bir alana sığdırılır ve üzeri seramikle kaplanarak zarar görmemeleri sağlanır.

Elde edilen bu transistör yığını aslında verilerin bitlerini ifade eder. Elektriksel güç ile transistörlerin açık veya kapalı bırakılması durumu değiştirilerek veri depolanmış olur. İşte arıza kısmı da burada ortaya çıkar. USB bellekler elektriksel tepkime ile veri transferi yaparken bazı elekriksel sorunlar ortaya çıkabilir.

Elektriksel Sorunlar

Bilgisayar veya diğer cihazlarda bulunan evrensel usb portlarında 4 pin vardır. Bu pinlerin hepsinde elektrik dolaşımı yapılır. Yanda görüneceği gibi 5 V ile çalışmakla beraber enerjiyle kesintisiz bir ilişki içinde olan USB bellek kendisine gelen enerjinin kalitesini seçemez. USB cihazınızı taktığınız USB portunda beklenmedik bir enerji değişimi yaşanması, voltajın yüksek gelmesi gibi durumlar USB belleğin transistörlerine zarar verir ve USB bellek arızalanır. Bu tür durumlarda genellikle USB Kullanılamaz hale gelir. USB cihazların bu arızaları yapmaması için alınabilecek tedbirler elektrik altyapı kontrolleridir. Topraklama hat değerleri, cihazın güç kaynağının bakımları bu tür arızaların oluşmaması için hayati derecede önemlidir.

Casus Yazılımlar

USB bellekler her zaman elektriksel sorunlardan dolayı arıza yapmayabilir. USB belleğe depolanmış bir casus yazılım belleğin bilgisayar tarafından depolama aygıtı olarak tanınmasına engel olabilir. Bu durumda USB teknik olarak bilgisayar bağlı gibi görünse de depolama aygıtı olarak kullanılamayabilir. Bu durumlarda 3rd uygulamalarla bellek biçimlendirilerek sorun giderilebilir.

Bellek Uygulama Sorunları

Diğer bir bellek arıza türü de bellek içi uygulamalarda yaşanan sorunlardır. Bazı USB bellekler üretici firma tarafından içerisine bir uygulama kurularak gönderilir. Bu uygulama siz belleği bilgisayara taktığınızda yardım menüsü gibi açılır, transfer eden verileri denetler ve kendine zararlı bir veri bulursa durdurur. İşte bu uygulama casus yazılımlar sayesinde devre dışı bırakılırsa bellek arızalanır. Bu sorunun giderilmesi için de 3rd uygulamalar kullanılarak bellek uygulaması yenilenebilir veya bellek biçimlendirilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu