Teknoloji

Veri depolamada kiralite etkisi

Dünya hiç olmadığı kadar hızlı gelişiyor. 25 yıl önce sadce radyo sinyallerinden elde edilen veriler artık yüzlerce farklı veri transfer sistemleriyl e evlerimize,cep telefonlarımıza hatta elbiselerimize ulaşıyor.

Durum böyle olunca veri depolama ve veri transfer hızları insanlar için yeterli olmuyor. Daha hızlı veri transferi, daha büyük veriyi yönetmek için farklı teknikler geliştiren bilim insanları geleceği şekillendirmeye devam ediyor.

Son iki yıl içinde hayatımıza giren Quantum bilgisayar ile qbit kavramı olasılıklarla veri depolamak için umut verici gelişmeler elde etti. Bunun yanında veriyi ışık sinyalleri ile işlemeyi düşünen bilim insanları 4 bitlik veriyi öğrenebilen bir yapı ile işlemeyi başardı.

Tüm teknikler tükendi diye düşünürken yeni bir veri işleme tekniği Cornell Üniversitesinden geldi. Aslında ısının madde üzerindeki hareketini izleyen bilim insanları veri depolamak için yeni bir tekniğin daha olduğunu farketti.

2016 yılında ısının malzemeler arasında nasıl hareket ettiğini kontrol etmenin yollarını bulma amacıyla araştırmalarına başlayan bilim insanları kiralite kavramını keşfetti. Kiralite , bir molekülün simetrisityle ilgili önemki bir geometrik özelliktir. Aynadan yansıyan görüntüsüyle asıl molekül birbiriyle çakışmıyorsa kiraldir. Bir kimya terimi olan kiralite özelliğini fizik te kullanılan skyrmion ile birlikte kullanan bilim insanları veri depolamak için yeni bir teknik geliştirmeyi başardı.

Bilim insanlarına göre manyetik skyrimionlar, teorik olarak tahmin edilen ve yoğun madde sistemlerinde deneysel olarak gözlemlenen quasipartiküllerdir. İsimlerini Tony Skyrme tarafından öne sürülen bir nükleon teorisinden alırlar. Polar skyrmions, dipol olarak bilinen zıt elektrik yüklerinden oluşan dokulardır. Skyrmionlar, manyetik alanlardaki mıknatıs yüzeyindeki nanometre büyüklüğünde girdap benzeri yapılardır. Bunlar, manyetik veri depolama tekniklerinin mevcut kapasitesine kıyasla çok daha fazla miktarda veri depolamak için kullanılabilir. Kiral etkisiyle daha fazla veri depolamak için kullanılacak olan skyrimionlar klasik kaset ve bant kayıtlarında olduğu gibi manyetik etkiden yararlanarak big data için hayat kurataran veri depolama aygıtlarından biri olabilir.

Kaynak ;http://www.ceyrekmuhendis.com/veri-depolamada-skyrmionlar/

[instagram-feed]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu