Yapay Yaprak Yapay Fotosentez ve Dünyanın Kurtuluşu
ACS Sustainable Chemistry & Engineering dergisinde yayınlanan bir habere göre Chicago Üniversitesi bilim insanları normal bir bitki yaprağından 10 kat daha fazla fotosentez yapabilen yapay yaprak geliştirmeyi başardı. Dünyanın sera gazı emisyonunu düşürmek ve doğal dengeleri korumak için hayati öneme sahip olan yaprak bitkiler fotosentez yaparak hem sera gazını azaltıyor hemde oksijen üretiyor.
Yapay yaprak ve fotosentez çalışması ile ilgili açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Meenesh Singh yaptığı açıkşamada “bugüne kadar yapılan sentetik fotosentez çalışmaları depolanmış seragazını kullnarak fotosentez yapılmasına müsade ediyordu, bu çalışmayla seragazı deposuna ihtiyaç duymadan tıpkı doğal bir yaprak gibi seragazını oksijene çevirmek mümkün” ifadelerini kullandı.
Çalışmada yarı geçirgen membranlı amonyum reçine ve su ile dolu 4 odacıklı bir kapsülün içine yerleştirilen yapay yaprak membran sayesinde güneş ışığıyla suyun buharlaşmasını sağlıyor. Su mebrandan geçerken mebran karbondioksiti yakalayarak içerde bırakıyor. Ardından kapsülün içindeki yapay katalizörle kaplı bir ışık absorblayıcı fotosentez ünitesi karbondioksiti karbon monoksite çevireriyor.
Yapılan hesaplamalara göre 360 yapraktan oluşan 1,7 m*0,2m’lik bir alanda yaklaşık 500 kg karbon monoksit üretilerek sentetik yakıtlar için kullanılabiliyor Eğer bu 360’lık yapraklarla 500 m2 kaplanırsa, 100 metre içinde karbondioksit seviyesi % 10 kadar düşürülebilir.
İklim değişikliği ve küresel ısınma konularına çözüm olabileceği düşünülen sistem sayesinde kurak bölgelere yağmur çekmek ve bölgenin iklimini değiştirmek te mümkün. Henüz bilim dergilerinde yer alan çalışmanın gelecekte faal kullanılması tüm insanlık için şükran duyulması gereken bir çalışma.