Bilgisayar

Yapay Zeka Hakkında Konuşmalıyız

Bu başlık bir belgesel ismi, izleyenleriniz vardır, çok güzel bir noktaya değiniliyor belgeselde . Yapay zekanın şu anda kullanıldığını ve gelişmekte olduğunu belirten çok sayıda bilim insanı yapay zeka çalışmalarının neden ürkütücü seviyeye gelebileceğini değerlendiriyor.

Günümüzde veri bilimi ve yapay zeka ile ilişkili okullarda yapay zekanın tanımı şöyle yapılıyor. Görevleri yerine getirebilmek için insan zekasını taklit eden ve topladığı verilere göre yinelemeli olarak kendini geliştiren sistem veya makineler.

Yapay zeka kavramını sistem veya makineler olarak adlandırdığımızda ortaya bir de makine öğrenimi çıkıyor. Makine öğrenimi ise bir bilgisayarı açık bir biçimde programlamadan öğrenme yeteneği kazandıran çalışma alanı.

Makine öğreniminin daha keskin sonuçlar verebilmesi için ise yeni bir olgu ortaya çıkıyor o da derin öğrenme, böylece makine öğrenimi insan beyninin erişemeyeceği öğrenme teknikleriyle insanların yüz yıllar sonra tahmin edebileceği sonuçları elde edebiliyor.

Derin öğrenme kavramında öğrenme için kullanılacak verinin boyutu daha önceki tekniklerin kat ve kat üstünde olduğu için veri işleme hızının arttırılması gerekiyor. Bunu için de , daha önce fotoğraf makinesinin icadında olduğu gibi canlı organizmalar taklit ediliyor ve sinir ağları yöntemi mevcut makine öğrenim tekniklerine göre taklit ediliyor.

Endişelendirmek için söylemiyoruz fakat insanlık bugün insan beynindeki nöronların birbirleriyle haberleşmesi için kullandığı yöntemin neredeyse aynısını makine öğreniminde kullanmayı başardı. Şu aşamada en büyük sorun bu haberleşmenin hızı, yarı iletken malzemelerle ne kadar hızlı cihazlar üretirseniz üretin, veri transferiniz biyolojik hızlara ulaşamıyor.

Şimdi geri dönüp bakalım, elimizde neler var.

1- Bilgisayar
2- Yapay Zeka
3- Makine Öğrenimi
4- Derin Öğrenme
5- Sinir Ağları

Peki Bilim İnsanlarını Ne Endişelendiriyor ?

Bilim insanlarını endişelendiren şey yapay bir genel zeka.

Yapay Genel Zeka Nedir : Bu konuda derin araştırmalar yapan bilim insanlarının farklı tanımları olsa da yapay genel zeka, farklı yapay zeka tekniklerinin bir araya gelmesi ile nasıl öğreneceğini tasarlayabilen sistem ve makineler olarak tanımlanıyor.

Konuyu şöyle netleştirelim , bilgisayar insanların veri ve program verip çıktı elde ettiği makinelerken yapay zeka insanların veri ve çıktı verip program elde ettiği makineler. Yapay genel zeka ise insanların hiç bir şey vermediği veri, çıktı ve programı kendi tasarlayan sistem ve makineler.

Bu neden ürkütücü ?

Ürkütücü çünkü bir gün yapay zeka nasıl öğreneceğine kendi karar verir ve öğrenme teknikleri geliştirirse insanların aleyhine sonuçlanacak kararlar da verebilir. Veya insanlar bu yeteneği başka insanları öldürmek için kullanabilir. Şuan bile bu tür gelişmeleri yaşıyoruz, bilim insanlarına göre ister inanın ister inanmayın dünya hükumetleri yapay zekayı savunma alanında kullanmak için örtülü bir yarış içinde ve yapay zeka çalışmalarında bayrağı elinde tutan gelecekte dünyayı yönetebilecek.

Şimdiye kadar söylenenlerin bir nebze anlaşılabilmesi için aşağıdaki videyu izleyelim, bilim insanlarının endişelerinde ne kadar haklı olduğuna dair fikir sahibi olacaksınız.

Gördüğünüz gibi yapay zeka ile hedefini tanımaya, takip etmeye ve öldürmeye programlı dron yönetme ihtiyacı olmadan hedefinin peşine takılabiliyor ve isteneni gerçekleştirebiliyor. Gelecekte her birinizin biyometrik verilerinin verildiği on milyonlarca dronun birileri tarafından üzerinize salıverildiğini düşünün. Bu dronlardan kaçmak mümkün mü?

Yapay zeka çalışmaları sürdüren bilim insanlarının endişelerinden biri de kişilik kavramı. Filozoflara göre bilinç ve kişilik birbirleriyle ilişkili kavramlar ve gelecekte zeka sahibi olan bu robotların hak edişleri de tartışma konularından biri olacak.

Nasıl olabilir ki ?

Şöyle, bir şirket bir yapay genel zeka geliştirecek ve o yapay genel zeka sayesinde insanların başaramayacağı yeni başarılara imza atacak. Elde edilen yapay genel zeka bir insan ömründen daha fazla yer yüzünde bulunacağından, bu yapay genel zeka günümüzde şirketlerin tüzer kişiliğe sahip olması gibi bir kişilik hakkına sahip olacak ve artık o yapay genel zekaların haklarını dünya hukuk sistemleri kabul etmek zorunda kalacak.

Buna benzer araştırmalar Facebook tarafından yapılmakta, örneğin Meta, yani eski adı ile Facebook kişilerin profillerinde paylaştığı her şeyi inceleyen bir yapay zeka sayesinde intihara meyilli kişileri tespit ederek intihar oranlarını azaltmayı hedefleyen bir dizi çalışma yürütüyor. Bu verilerden elde edilen isimlere müdahale konusunda objektif bir çalışma henüz yapılmamış olsa da gelecekte yapılmayacağı anlamına gelmiyor.

Endişe verici noktalardan biri de teklik sorunu

Bilim insanlarını endişelendiren konulardan teklik sorunu

AI Teklik Problemi: Varılmak istenen hedefe yapay zekanın farklı insanların farklı bir yöntemle karar vermesine denir.

Örneğin : Bir yapay zekaya “dünyada barışı sağla” dediğinizde yapay zeka yaptığı inceleme sayesinde insanların birbirini öldürdüğünü ve öldürmenin nihai hedefe ulaşmak için bir yöntem olduğunu kabul edebilir ve tüm insanları öldürürse çatışma ortamının son bulacağına karar verebilir. Bu karar sonrası dünya barışı sağlanır fakat insanlık yok olur. Oysa insan, insanları öldürmeden dünya barışının sağlanması üzerinde kararlar vermektedir.

Endişe Duyulan diğer nokta ise Kara Kutu Problemidir.

Kara Kutu Problemi Nedir: Girdiden çıktıya giden dahili yapay zeka sürecini açıklama yeteneğinin olmadığı duruma denir. Yani yapay zeka çalışmalarında öyle bir nokta var ki insanlık yapay zeka sürecini anlayamayabilir. Bilim insanları bu durumu şöyle izah ediyor. Bilindiği üzere evrende kara delik adında tüm enerji türlerini içine alan ve yok eden bir gerçek var. Karadelik çekim alanına giren herşeyi merkezine doğru hızlıca alır ve merkeze vardığınızda durum yokluktur. Buradaki yokluk, ölmek, kill etmek, çöp olmak veya hurdaya ayrılmak değildir, tanımı yapılamayan bir yokluktur.

Bilim insanları gelecekte oluşturulması planlanan genel yapay zekanın kendi öğrenme tekniklerini geliştireceğini, insanların bir aşamadan sonra yapay zeka öğrenme tekniklerini kavramada yetersiz kalacağını düşünmektedir. Bu nokta işlerin kontrolden çıktığı nokta olarak tanımlanırken insanlığın sonuna en yakın nokta olarak kabul edilmektedir.

Sizlerle yapay zeka hakkında biraz konuştuk ama daha fazla konuşmamız gerektiği reddedilemez bir gerçek, ilerde daha fazla konuşabilmek için argümanları toplamalıyız. Aşağıdaki belgeseli izleyerek yapay zeka endişeleri hakkında bir takım bilgilere erişebilirsiniz.

https://www.fullhdfilmizlesene.pw/film/yapay-zeka-hakkinda-konusmaliyiz/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu