Yapay Zeka Müfredata Alındı
YENİ DERS YAPAY ZEKA
Dünyanın önde gelen teknoloji üreticilerinden biri olan Çin geçtiğimiz günlerde eğitim sisteminde devrim yaratacak bir karara imza attı. Yapay zekayı ders olarak müfredata ekleten Çin öğrencilere küçük yaştan yapay zeka eğitimi verecek. Çin Uluslararası Radyosu’nun verdiği habere göre ilk ve orta öğretim öğrencilerine verilecek ders 10 seri halinde , 6 serisi hazır olan dersin hala yeterli düzeyde olmadığı belirtiliyor.
UBTECH’in Başkan Yardımcısı Pang Cienşin, yaptığı açıklamada ‘Çin hükümetinin yapay zeka eğitimine destek vermesine rağmen bu alanda hala yeterli yetişmiş öğretmen ve öğretim kaynağı olmaması ve okullardaki müfredat eksikliği gibi zorluklarla karşılaşıldığını’ ifadelerini kullandı.
Çin Devlet Konseyi geçen yıl temmuz ayında yayınladığı 3 adımdan oluşan yol haritası ile 2030’a kadar ülkede sivil alanlardan askeriyeye, yapay zeka sektörünün 150 milyar dolar değerine ulaşmasını planladıklarını duyurmuş, geçen yıl yapay zeka sektörünün değeri 28 milyar dolara çıkmıştı.
Eğitimde Yapay Zeka Neden Önemli ?
Yapay zeka denince tehlikeli , güvenilmez bir güç akla geliyor. Bu doğru fakat vazgeçilecek kadar önemsiz bir araç değil. Aksine bu aracı kullanacak uluslara karşı önlem almak için yapay zeka yakından takip edilmeli. Üretimden enerjiye , endüstriden spora , sağlıktan biyoloji ve kimyaya kadar her alanda analistik raporlama ve veri elde etme araçlarından biri olarak kullanılabilen yapay zeka robotik sistemlerin öğrenmesi ve bigdata olarak hayatımıza giren uçsuz bucaksız veri denizinin kontrolü için hayati önem taşıyor. Milyarlarca terabayt veriyi kullanılabilir kılmak için onları depolamak yeterli fakat erişilebilir , istenilen veriye erişebilir hale getirmek için bir öğrenme ve zeka olgusuna ihtiyaç var .
Doğru bilgiye doğru zamanda , doğru kaynaklardan teyitleşerek ulaşmak için yapay zeka konusunda çalışmalara hız verilmesi ve başta ABD olmak üzere Avrupa ülkeleriyle aynı safta yer tutmak gerekmekte . Basit bir cihazın üretimini patentlendiremediği için üretim hattına sokamayan Türkiye gibi onlarca ülkenin eline aklı ve zekayı kullanarak geride bırakılabilecek sığ bir teknoloji imkanı doğmuş durumda. Bilgi çağı olarak geçirilen şu dönemler insanın bilmesiyle geçti ve geçiyor , gelecek çağ sadece bilmek değil öğretmek , makinelere öğretmekle geçirilecek.