Bilim

YAPAY ZEKA VE GÖZ HASTALIKLARI

YAPAY ZEKA İNSAN GÖZÜNÜ İNCELEMEYE ALDI

Nature Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmada yapay zeka destekli bir göz kontrol ünitesinin 50 farklı göz hastalığını teşhis edebildiği belirtildi. Moorfields göz hastanesi NHS vakfı vakfı ve University College London ile AI-outfit DeepMind tarafından geliştirilen çığır açan yapay zeka sistemi, % 94 doğruluk ile 50’den fazla farklı göz hastalığına teşhis koyabildi. Moorfields göz hastanesi ve UCL Enstitüsü‘nün NIHR Biyomedikal Araştırma Merkezi müdürü Oftalmoloji uzmanı Prof Sir Peng Tee Khaw, “DeepMind ile bu öncü araştırmanın sonuçları çok heyecan verici ve AI’nın hastalar için sahip olabileceği potansiyel görme etkisini gösterebileceğini gösteriyor” dedi.

İki aşamalı yapay zeka sistemi , hasta retinanın oldukça karmaşık optik koherens tomografi (OCT) taramalarını analiz etmek için daha insani ve anlaşılır bir yaklaşım benimsemektedir . Bunlar genellikle görme problemleri olan hastaları dört klinik kategoriye ayırmak için kullanılır: sadece acil, yarı-acil, rutin ve gözlem. 877 klinik OCT taraması kullanılarak eğitilen beş ayrı makine öğrenme sistemi, önce OCT taramalarının haritalarını oluşturur. Beş harita, daha sonra, 7,621 hastadan 14,884 OKT taramasından elde edilen haritalar üzerinde eğitilen ve her biri bir tavsiye kararı veren ikinci bir makine-öğrenme sistemi dizisi ile analiz edilir.

Moorfields göz hastanesinde bir danışman göz doktoru olan Dr. Pearse Keane, “Yaptığımız göz taramalarının sayısı, insan uzmanlarının bunları yorumlayabilmesinden çok daha hızlı bir şekilde büyüyor” dedi. “Geliştirdiğimiz AI teknolojisi, bir doktor veya göz sağlığı uzmanı tarafından acil olarak görülmesi ve tedavi edilmesi gereken hastalara öncelik vermek için tasarlanmıştır. Göz hastalıklarını erken teşhis edip tedavi edebilecek olursak, bize insanların görüşlerini daha iyi kaydetme şansı verir. ”

İki aşamalı yaklaşım, farklı özelliklere sahip görüntüler üreten farklı OCT makinelere daha uyumlu hale getirir. Farklı haritalarda sadece haritalama sisteminin yeniden yapılandırılması ve mevcut sevk sisteminin bozulmaması gerekir.Bir sonraki aşama, hasta sevkleri için hastanelerde kullanılabilmeden önce, AI sistemini klinik deneyler ve düzenleyici onayı ile koymaktır. Onay verildiyse, sistem tüm Moorfields sitelerinde beş yıl boyunca kullanıma açık olacaktır.Araştırmacılar anlaşılabilir AI sisteminin klinisyenleri eğitmeye yardımcı olmak için kullanılabileceğini ve Moorfields’ın ticari olmayan araştırma çabaları ve onu eğitmek için kullanılan tanımlanmamış veri kümesi için kullanabileceğini söyledi.

Uzmanlar, araştırmacılar tarafından oluşturulanlar gibi AI sistemlerinin, klinisyenlerin daha fazla hastayı tedavi etmelerine ve NHS’nin sınırlı kaynaklarını daha ileriye taşımasına yardımcı olma potansiyeline sahip olduklarını söyledi.Moorfields Eye Charity’nin CEO’su Robert Dufton, “Göz hastalıkları için tedavi ihtiyacının, kısmen insanların daha uzun yaşadığı ve mevcut uygulamayı kullanarak talebi karşılayabilme yeteneğimizin çok ötesinde artacağı tahmin ediliyor.“Yapay zeka, hastalıkların teşhis edilebileceği hızı ve tedavileri önerme hızını değiştirme potansiyeline işaret ediyor ve sınırlı sayıda klinisyenin en iyi şekilde kullanılmasını sağlıyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu