GenelOtomotiv

ENDÜSTRİ 4.0 NEDİR ?

sanayi_uretim_2220150211114632

ENDÜSTRİ VE YAŞAM

Teknolojinin insan hayatına girmesiyle başlayan reform hareketleri beraberinde büyük değişimleri getirdi.Bu kitlesel değişimler gelişme yönlü olduğunda devrim adını aldı.İş hayatının tüm dallarını etkileyen bu devrimsel hareketlerin en önemlileri sanayi ve endüstri devrimleridir.Gelişme ve geleceğe güvenle bakabilmenin teminatı olan sanayileşme ve endüstri günümüze 4 aşamada ulaşmıştır. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

Endüstri 1.0 – Su ve buhar kuvvetinin kullanımı başladı.Buharla çalışan ilk makina 1784 yılında dokuma tezgahı için tasarlandı.

Endüstri 2.0- Elektrik enerjisinin kullanımı, 1870 yılında elektrik enerjisinin kullanılmasıyla ilk harekerli band sistemi kuruldu.

Endüstri 3.0- Elektronik ve bilişim teknolojilerinin birlikte kullanımı ilk programlanabilir yönetim SPS,1969 yılında kuruldu.

Endüstri 4.0- Sanal sistemlerle fiziksel sistemlerin birlikte kullanımı.

İnternet trknolojilerinin hızla ilerlemesi sanal sistemlerin oluşmasına hatta bu sistemlerin fiziksel sistemleri denetlemesine sebep oldu. Daha önce üretimin kalitesin ve surekliliğini takip eden bir operatör görev yaparken artık sanal bir bilgisayar sistemi tüm üretimi denetleyebiliyor hatta raporlayabiliyor.

Son zamanlarda makinelerin interneti olarak da adlandırılan bu sistemler otomasyon sistemlerinin kendi aralarında bir iletişim ağı oluşturmasıyla daha kontrollü ve hatasız üretime imkan sağlıyor. Bu özellikleriyle bakıldığında 4.0 Endüstri devrimi en az diğer devrimler kadar buyük işler yapıyor.

Teknolojinin hızlı ilerleyişi sanayi ve endüstri alanlarının farklılaşmasına da sebep oluyor. Buharlı ve elektrikli makinaların kullanımı insan gücüne duyulan ihtiyacı azaltırken , internet ve sanal gerceklik sistemleri insanın düşünme ve denetleme becerilerine olan ihtiyacıda ortadan kaldırıyor. Hatta öyle ki, bir çok sistemde sanal kontrol üniteleri insandan daha iyi ölçüm ve raporlama yaparak maliyeti azaltırken denetleme ve kontrol mekanizmalarıyla ilerde oluşabilecek sorunların önüne geçilebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu