Ses sistemlerinde motor sesi çekme sorunu !
OTO SES SİSTEMLERİ
Araçlarında kaliteli müzik dinlemek isteyenlerin yaptığı ilk iş aracın orjinal teybini söküp daha profesyonel teypler takmak.Ardından bir adım daha ileri giderek profesyonel amplifikatörler ile tesisat dünyasına farkında bile olunmadan girilmiş oluyor.Önce araç ses sistemlerinin ana bileşenlerine göz atalım. Ardından yaşanacak sorunları ve çözümlerini birlikte değerlendireceğiz.
– Teyp
– Amplifikatör
– Filtre
– Hoparlör
– Kapasitör
– Twetter
– Sub woofer
– Akü
– Kablo takımı
Seçeneklere “araba” eklemedik çünkü konumuz araç ses sistemi,Yukarıdaki donanımlara sahipseniz aracınıza bir ses sistemi bağlayabilirsiniz.Kısaca hepsine tek tek değinelim. Teyp ses sisteminde ister deck olarak kullanabileceğiniz isterseniz direk olarak kullanabileceğiniz ses kaynağınız.Tesisat bağlatmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en büyük konu aslında araçlardaki teyplerin seçimidir. Bir araçtaki teyp ne kadar kaliteli ise ses sistemi o kadar başarılı sonuçlar verecektir.Piyasada dolby dijital , High audio , surround destekli bir çok marka bulmak mümkün.Ancak içlerinden bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda olan lider deck üreticileri var.kaliteli bir teyple işe başlamak kaliteli bir ses ile sonuçlanacaktır.
Amplifikatör teyb’in deck katından gelen ses sinyallerini SMPS teknolojisi ile güçlendiren cihazdır.Teyp tercihi gibi amfi seçimi de ses kalitesini etkileyecektir.Yanlız günümüzdeki amfilerin üretim standartları göz önüne alındığında yan sanayi olanının da orjinal olanının da aynı teknolojiyi kullandığı görülmektedir. Pahalı iyi ve kaliteli amfileri tercih edecek kullanıcıların amfi üzerinde göze batan özellikleri değerlendirmesi gerekmektedir . Kullanıcı bir amfi ile hem bass hem tiz hem mid sesleri dinlemek isterse alacağı amfide crossower özelliğinin bulunmasına ve çıkışlarda köprüleme desteğine dikkat etmelidir.Crossower özelliği sayesinde istediği kanaldaki sesleri kapatıp sadece bass alabilecektir.
Kapasitör tesisatınızın güç yardımcısı olarak görev yapacaktır.Woofer’ınız bass vurduğu anda amfiye yüklenir.Amfi de aküye.Akü bu yüklenmeye araca da enerji sağladığı için karşılık veremez ve woofer de bir yumma oluşur.Çoğu dinleyicinin “abi bu amfi yetmiyor” yada “bu woofer çok cacık” tepkilerinin bir çoğunun sebebi enerjinin doyum noktasına yetmemesidir.Kapasitör bass geldiği anda aküye yardımcı olur.Bass bittiğinde ise daha önce yardım için kullandığı enerjiyi aküden ödünç alır.
Filtreler ses sisteminizde hoparlörlerinizin ve wooferlerinizin zarar görmemesi için kullanılabilecek cihazlardır.Müzik kulağı olan kullanıcıların vazgeçilmezi olan cihazlar gelen ses sinyalini bağlı olduğu hoparlöre göre filtreler ve hoparlörün sadece kendine göre sinyalleri çalmasını sağlar.
Hoparlörler sisteminizde genel sesi sırtlanan manyetik cihazlardır.Twetter ise ses sisteminizde yüksek frekanslı sesleri duymanıza imkan veren ve genelde piezo teknolojisi ile desteklenen hoparlörlerdir.Sub woofer’ler ise tam tersi alçak frekans sesleri duymanızı sağlayan ve genelde büyük ebatlı ve güçlü hoparlörlerdir.
Ses tesisatı çeken tekniker ve teknisyenlerin en büyük yanılgıları woofer tercihindedir. Kullanıcısının “abi hangisi iyi ” sorusuna cevap verirken genelde en favori olan markalar ebatlar ve güçler tercih edilir.Bu durum, ses sistemi kullanıcının kulak zevkine hitap etmediğinde teknisyeni beceriksiz ve deneyimsiz gösterebilir.Ses sistemi bağlatmak isteyen kişilere ilk sorulacak soru “nasıl bir ses istiyorsun hayalin nedir” eğer kullanıcı size “ben heryeri sallamak istiyorum” derse daha büyük ebatlı plastik koni sahibi 4 ohm üzeri hoparlör ve amfiler ile çalışmalısınız.Ama kullanıcı “müziği ruhumda hissetmek istiyorum” ya da “orkestra arabadaymış gibi hissedeyim” derse daha küçük ve derin ebatlı ve kağıt koni sahibi 3 ohm ve altı hoparlör ve amfiler ile çalışmalısınız.
Ses sisteminde yaşanan sorunlar
Aracımın teyp çıkışına bağlı hoparlörlerden ses geliyor fakat amfiden ses gelmiyor: Amfiniz çalışıyor mu emin olun. Amfi çalışıyorsa teypten deck sinyali geliyor mu test etmelisiniz bu işlem için teybin amfi fişini çıkarıp ucuna eliniz ile dokunmanız yeterli eğer emfi hattından cızırtı yada “dınnn” sesi geliyorsa rca dan ses sinyali amfinize erişiyor ve teybinizin deck katı yani amfi katı arızalı.
Aracı çalıştırdığımda araç sesi hoparlörlerden geliyor : En sıkıcı sorunlardan biri de budur.Genelde benzinli arabalarda yaşanır.Arabada verdiğiniz ara gazı hoparlörlerden bilhassa twetter lerden dinlersiniz.Bu sorunun asıl kaynağı şase eksikliğidir.Tıptaki doku uyuşmazlığının elektronikteki yeridir adeta. Bu sorunu çözmek için ilk olarak aracınızın şasesi ile teybin şasesini birleştirmelisiniz.Ses kesilmezse teybinizin şasesi ile amfi çıkışının şasesini birleştirmeniz yeterli olacaktır.Ses muhtemelen kesilecektir. Eğer ses kesilmezse teybin akü ile bağlantısının arasına meksefe olarak adlandırılan RLC devresi bağlamalısınız. Teybin ses çıkışları düzgün ama amfide sorun hala devam ediyorsa amfi’nin dış yüzeyinden bir kabloyu alıp aracınızın şasesine değdirmeniz yeterli olacaktır. Aracınızın ateşleme sisteminde kaçak yoksa sorun %90 çözülmüş olur.