GenelMobil

En iyi ekran hangi telefonda ?

note7

DisplayMate en iyi ekranı buldu

Akıllı telefon , tablet ve phabletlerin ekranlarının kalitelerini test eden DisplayMate test merkezi derinlemesine incelemelerde bulunarak en iyi ekrana sahip olan cihazı belirledi. Yapılan testlerin hepsinden en yüksek puanı alan telefon Galaxy Note  7 . 1048 nit ışık şiddetine öte yandan Galaxy S7 Edge nin ışık şiddeti ise 855 Nit.

 

Nit nedir ?

Işık ve parlaklık şiddeti birilmeri şöyledir 

Lümen (lm):

Işık Akısı birimidir. Işık akısı, bir ışık kaynağından çıkan ve normal gözün spektral duyarlılık eğrisine göre değerlendirilen enerji akısına denir. Bir ışık kaynağının sahip olduğu toplam Lümen, ‘küre’ adı verilen özel bir ekipmanla ölçülür.

 

Lüks (lux veya lx):

Aydınlık düzeyi birimidir. Bir yüzeydeki ışık şiddetini ifade etmek için kullanılır.
Aydınlık (düzeyi ) kısaca, birim alana düşen ışık akısı olarak tanımlanabilir. 1 m²’lik bir yüzeye düşen ışık akısı 1 lm ise, bu yüzey üzerinde oluşan aydınlık ( düzeyi ) 1 lux ya da 1lm/m²’dir.

 

Bir yüzeyde oluşan aydınlık ( düzeyi ), yüzeyin türüne bağlı değildir. Yüzeyin yansıtma özelliği ne olursa olsun, örneğin, yüzey siyah ya da beyaz olsun; aydınlık ( düzeyi ) yalnız yüzey üzerine gelen ışık akısı yoğunluğuna bağlıdır.

 

Bir yüzeydeki toplam ışık şiddetini ölçmek için Lüksmetre adı verilen ışık ölçer kullanılır.

 

Candela (cd)

Işık şiddetinin birimidir. Her doğrultuya göre düzgün bir şekilde ışık yayan ve 1 steradyan’lık uzay açısı içinden bir lm’lik Işık akısı geçiren bir noktasal ışık kaynağının ışık şiddeti, bir cd’dır diyebiliriz.

 

Parıltı (cd/m2 veya Nit)

Parıltı, gözü etkileyen bir ışık kaynağının ışıksal büyüklüğü ile ilgilidir. Işık kaynağı bir birincil ışık kaynağı ise, bu büyüklük, kaynağın gözlemleme doğrultusundaki ışık şiddeti “I” ile doğru, bu şiddeti oluşturan kaynağın görülen alanı “Sg” ile ters orantılıdır. Belirli bir gözlemleme doğrultusunda 1 cd ışık şiddeti doğuran ve bu doğrultuya dik düzlem üzerindeki izdüşümü (görülen alan) 1 m² olan bir yüzeyin parıltısı 1 nit (cd/m²) ‘dir.

 

İkincil ışık kaynaklarının parıltısı; bu yüzeylerdeki aydınlık (düzeyi) ile yüzeylerin ışık yansıtma ya da ışık geçirme çarpanlarının bir fonksiyonudur. Görülen bir yüzey üzerindeki aydınlık (düzeyi) 1 lux (lm/m²) ise, yüzeyin ışık yansıtma ya da ışık yansıtma çarpanları ile çarpımının ” ” sayısına bölümü parıltı, 1 nit (cd/m²) olarak elde edilir.

 

Işık Açısı (Derece – °):

Bir ışık kaynağından çıkan ışık ışınlarının etkin olarak hangi yönde yayılma yaptığını ifade eder.
LED ‘ler dışında tüm ışık kaynakları, her yöne ışık yayılması yaparlar. Fakat  bu ışık kaynakları, belirli yansıtıcılar kullanılarak ışık açısı kontrol edilebilir hale getirilebilirler.

 

10° ≈ 45°    = Vurgu Aydınlatması

60° ≈ 120°  = Genel Aydınlatma

 

Renk Sıcaklığı (Kelvin veya K) :

Beyaz ışınım yapan bir ışık kaynağının sahip olduğu ışığın rengini ifade eder.  Genelde eski tip enkandesan ampuller 2500K ışık rengine sahiptir. Bunun dışında 2700K sarı ışık, 3000K gün ışığı (veya sıcak beyaz), 4000K nötr beyaz, 5000-6500K soğuk beyaz ışık rengi olarak tabir edilir.

 

Renksel Geri Verim (CRI – Ra):

Bir ışık kaynağının, standartlar tarafından belirlenmiş 8 farklı renk için cisimlerin görünürlüğünün, güneş altındaki etkilerine benzerliğinin oranı olarak ifade edilir. 80-90 gibi değerlerle belirtilir. Genel olarak CRI değeri ne kadar yüksek olursa, renklerin doğru algılanması da o kadar kolay olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu