BilgisayarBilimGenel

Bilgisayar bilimi nedir ?

BİLGİSAYAR BİLİMİ VE ÖNEMİ

Bilim deyince akla beyaz önlüklü mavi eldivenli insanlar gelebilir. Bu kısmen doğrudur ama tam olarak bilim bu değildir. Saç baş darmaduman , büyük mercekli gözlüklerin ardında kızarmış gözlerle bir bilgisayar ekranına pür dikkat kilitlenmiş insanlar da bilim insanı olarak geçer. Teknoloji kavramını akıllı telefon ve tablet olarak gören sığ düşünceye , teknolojinin dayanağının bilim olduğunu hatırlatmak pekte yanlış olmayacaktır.

Günümüzün gelişmiş ülkelerinin elinde bulunan en büyük imkanın teknoloji olduğunu göremeyen , teknolojiyi tüketim araçları olarak gören kitleden bir an önce kurtulup teknolojinin bir bilim çıktısı olduğunu hem bu günkü nesle hemde gelecek nesle bir nakış gibi işlemeliyiz. Geleceğimizin tuvalinde hedef çizgilerini belirleyecek olan bilim dalı tam olarak nedir ? Nasıl tanımlanır ?

O bilim dalı “Bilgisayar Bilimi”

Bilgisayar Bilimi Nedir ?

Mantıksal işlemleri çözmek üzere tasarlanan cihazların (yani bilgisayar) çalışabilmesi için gerekli olan sayısal kod dizisi , olasılıklar ve teorileri hesaplayıp kurgulamaya bilgisayar bilimi denir. Bilgisayar bilimi temsil , edinim , sonuca varma , depolama , yerleştirme , çıktı elde etme ve iletişim yapılarının altyapısı olan fizibilite , mekanizma ve sistematik çalışma olarak ta tabir edilebilir. Daha sade bir tanımla bilgisayar bilimi büyük,orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması olarak tanımlanabilir.

Bilgisayar Biliminin Önemi ?

Bilgisayar bilimi devletlerin kendilerine özgü cihazlarını , araçlarını ve makinelerini üretmesi bakımından hayati öneme sahiptir. Milli savunma  , askeri cihazlar , astronomik araştırmalar , maden arama cihazları , doğalgaz ve petrol arama cihazları , balıkçılık , otomotiv sanayi , fabrikalar , imalat sanayileri ve yüzlerce iş dalının en önemli gereksinimi  elde edilmesi istenen çıktının hayal edilenle aynı olabilmesini sağlayan mekanik sistemler ve teknolojidir. Bu teknolojinin var olabilmesinin tek şartı da bilgisayar bilimidir.

Bilgisayar bilimine önem veren ülkeler kendilerine ait teknolojileri kimseye muhtaç olmadan üretebilir , milli sermayelerle ulusal güvenliğini güvence altına alabilir. Mevcut imkanlarla ekonomik üretim araçları üretebilir bölgesinde güçlü ülke durumuna gelebilir. Bu sebeple öncelikle matematik olmak üzere bilgisayar ve kodlama derslerine ağırlık verilmeli , bilgisayar biliminin gerekleri bir araya getirilmelidir.

ÖZEL YAZI
Muhammet Tosun

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu