Bilgisayar

Bilgisayarınız Yangına Sebep Olabilir

ŞARJDA BIRAKILAN DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR PATLAR MI ?

Bir çoğumuz laptoplarımızı şarda bırakıyoruz ki lazım olduğunda şardan çekip kullanmaya devam edelim. Yeni nesil cihazlarda şarj teknolojisi ve batarya teknolojisinin gelişmiş olması bizi rahatlatsa da olumsuz sonuçların yaşanması ihtimali ortadan kalkmıyor. Lion bataryalar yanıcı kimyasallarla dolu olduğu için dayanma sıcaklığı aşıldığında patlayabiliyor, bu patlamalar genellikle kısa süreli alevlenme ve ısı ile sonuçlansa da bazen yanma uzayabiliyor. Yanmanın uzadığı durumlar yangın çıkarabilme potansiyeline sahip. Laptop üzerinde oluşmuş bir donanım arızası cihazın doğru şarj olamaması ile sonuçlandığında batarya patlaması ve yangın riski ortaya çıkıyor. Daha önce cep telefonları ve elektronik sigaralarda ortaya çıkan patlama ve yanma olayları aşırı yüklenme ve arıza sebebiyle laptoplarda da yaşanmaya başladı .

Aşağıda IT departmanında şarja bırakılmış bir bilgisayarın alev alması görüntülenmektedir. Laptopun önce bataryası patlıyor , patlamanın ardından alev alan kimyasal odanın her yanına yayılıyor ve laptop tutuşmaya başlıyor. Gecegörüş kamera ışık şiddetiyle gündüz moda geçiyor. Yangın alarm sistemi sayesinde farkedilen yangın erken müdahale sayesinde az zararla durduruluyor. Yangın sistemi kurulu olmayan yerlerde bu tür bir olayın yaşanması büyük yangınlara sebep olabilir . Bu sebeple cihazların şarjda bırakılmaması , şarjda bırakılmışsa da sık sık kontrol edilmesi gerekiyor. Şarj teknolojisi ne kadar ilerlemiş olursa olsun batarya %100 dolduğunda cihaz şarjdan çekilmelidir.

Laptop Bataryası Neden Patlar ?

Laptop bataryaları cihazın şarj ünitesinde yaşanan elektronik kart sorunları sebebiyle patlar. Şarj katında bulunan entegre ve transistörler tasarlanan volt ve akımda çalışmadığında bataryaya gereğinden fazla elektrik gönderir. Fazla elektrikle ani şarj olmaya çalışan bataryanın ısısı öyle bir noktaya gelir ki batarya içerisinde bulunan sıvı lion artık parlama noktasına ulaşır. Parlama yaşandığında kapalı kutu içinde bulunan lion batarya kılıfını yırtarak etrafa saçılır. Zaten alev almış olan lion kimyasalı düştüğü yeri de yakar. Patlama esnasında bu kimyasalın göze temas etmesi körlükle sonuçlanabilir. Bataryaların patlamasının diğer sebeplerinden biri de batarya panellerinin içeriden kısa devreye düşmesidir. Bataryalar üretildiğinde bakır , alüminyum ve plastik plakaları birbirine preslenir. Plakaları birbirinden ince bir plastik levha ayırır. Bu plastik levha üretim hatası veya diğer sebeplerden dolayı deforme olduğunda bakır levha ile alüminyum levha birbirine değer. Birbirine değen levhalar batarya içerisinde kısa devre oluşturduğu için batarya panelleri gelen şarj akımı ile ısınır . Panellerin ısısı lion kimyasalının parlama noktasına ulaştığında yukarıda belirtilen patlama olayı gerçekleşir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu