Genel

2 Haftada Bir Telefon Şarj Etmek

Başlık gerçekten çok hoş. Her gün şarj etmek zorunda olduğumuz akıllı telefonlar göz önünde bulundurulduğunda iki haftalık şarj süresi devrim niteliğinde bir çalışma olur.

İhtiyaç bu kadar fazla olunca biyolojiden kimyaya , astronomiden fiziğe tüm bilimler bu sorunu çözmeye yöneldi. Aslında bir kaç yıl önce Florür bazlı pillerin günlerce bitmeyen bataryalar üretmek için yeterli bir ham madde olduğu düşünülmüştü , hatta başarıldı da ama kullanılabilir olmadı. Çünkü haftalarca elektrik üretmeye devam eden Florür bazlı pilin 150 derecenin üzerinde sıcaklıklarda çalışması gerekiyordu. Dolayısıyla çalışma sadece sıcak ortamlarda kullanılabilir sistemler başlığı altında askıya alınmıştı.

Caltech araştırmacıları, bu sorunun üstesinden gelmek için sıvı ile bakır-lantan triflorürü eşleştirip anyona dayanan ve ısı yükselmeden şarj edilip boşaltılabilen verimli bir pil oluşturmanın mümkün olduğunu iddia ediyor. NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı’nda araştırmacı olan Simon Jones “Geliştirme bakımından hâlâ ilk aşamalardayız fakat bu, oda sıcaklığında çalışan ilk şarj edilebilir florür pil olabilir” diyor.

Cep telefonları ve tabletlerin günümüz teknolojisinde yaptığı işler artık lityum bazlı pillerle desteklenemiyor. Eskiden bir laptop 2 bir cep telefonu 5 gün şarj etmeden kullanılabiliyordu , çünkü o dönemin cihazlarının yaptığı iş te çok azdı. Şimdi full HD gösteren laptop ve telefonlar , 150 megabit hızı zorlayan cihazlar elektriğe daha fazla ihtiyaç duyduğu için şarjı çabuk bitiyor. Caltech araştırmacılarının bulduğu formül son kullanıcı ile buluştuğunda telefonları 2 hafta şarj etmeden kullanmak mümkün olacak gibi görünüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu