TeknolojiYazılım

Google Fuchsia’ya Neden İhtiyaç Duydu ?

Biliyorsunuz mobil işletim sistemi pazar lideri Android ve Android Google’a ait. Google pazar lideri olduğu halde, bilgisayarlar için Chrome OS, telefonlar içinde Fuchsia adında iki işletim sistemi çıkardı. Peki pazar lideri konumundayken özellikle mobilde neden böyle bir ihtiyaç hissetti ?

Bilindiği üzere Andorid OS, Linux tabanlı bir işletim sistemi ve telefon üreticileri farkındalık yaratmak için kendi arayüzlerini oluşturuyor, fragmantasyon olarak bilinen bölünmeye bağlı deneyim farkları Google için en büyük engellerden biri. OS çekirdeği aynı olsa bile arayüzde yapılan değişikliklerden kaynaklı deneyim farkları Google ürünlerinin başarısına gölge düşürüyor.

Google’ın endişelerinden biri de Android’in Linux çekirdeği ve monotik yapısı. Geleceğin cihazlarında daha esnek bir yapıya ihtiyaç duyulacağını düşünen Google tabiri caiz ise eşeğini sağlam kazığa bağlamak istiyor. 4G ile hayatımıza giren IOT cihazların 5G ile hayatımızın kaçınılmaz parçalarından biri olacağını düşünen Google nesnelerin internetini yeni ve daha gelişmiş bir işletim sistemi ile desteklemek istiyor.

Diğer önemli sebep ise Microsoft. Microsoft mobil pazara kendi işletim sistemi ile girmiş olsa da bildiğiniz gibi başaramadı ve bariz çuvalladı. Buna rağmen Android üzerindeki bir çok patent Microsoft’a üretilen her üründen para kazandırmaya devam ediyor. Yani Microsoft Samsung, Huawei, Sony, LG, HTC gibi dev markaların ürettiği her Android cihazdan lisans ücreti almaya devam ediyor.

Google, hayalindeki OS modeli için sadece Fuchsia ile ilgilenmiyor. Daha önce uzun bir süre Gubuntu olarak alandırdığı bir işletim sistemini şirket içinde kullanıyordu. Son olarak GLinux olarak yayınladığı dağıtımla Linux tabanlı bir işletim sistemini şirket içinde kullandığını ve geliştirdiğini resmen duyurmuş oldu. Debian tabanlı olan bu işletim sistemi Google’ın Linux’a olan büyük katkılarından biri. Örneğin Fuchsia, Linux çekirdeğini kullanmıyor, bunun yerine mikro çekirdek mimarisi olarak adlandırılan yeni bir teknik kullanıyor.

Önceleri Macenta olarak adlandırılan çekirdek daha sonra Zirkon adını aldı. Zirkon, gerçek zamanlı işletim sistemleri sınıfında bir işletim sistemi çekirdeği, bu tür işletim sistemlerine mikro çekirdek tabanlı işletim sistemleri denmektedir. Zirkon çekirdeği sadece sistemin başlaması için gerekli olan en temel bileşenlerden oluşur, yani minimum yazılım içerir.

IPC olarak adlandırılan bilimler arası iletişimi sıralar, bellek yönetimi, dosya sistemi, sürücüler ve uygulama bilgileri çekirdekte tutulmaz, hepsi çekirdeğin atadığı sıraya göre çalışır ve görevlerini yerine getirir. Kararlı ve eski cihazlarda bile yüksek performans gösteren bu yeni nesil işletim sistemlerinde çekirdek ile donanımlar arasındaki haberleşme işletim sisteminin kalitesini belirlemektedir.

Mikro çekirdek mimarisine sahip işletim sistemleri sıralı bir çalışma sergilediği için milyonlarca satırdan oluşmaz. Çekirdek yapısını oluşturan binlerce satır onu daha hızlı, esnek ve efektif yapmaktadır. Huawei’in ABD ambargosuna karşı geliştirdiği Harmony adlı yeni nesil işletim sistemi de mikro çekirdek işletim sistemi olarak geliştirilmiştir.

Huawei Google’dan Etkilenmiş Olabilir mi?

Google’un Fuchsia ve Huawei’in Harmony işletim sistemlerinin mikro çekirdek mimarisine sahip olması bir tesadüf değil çünkü Google Fuchsia üzerinde çalışırken cihaz üreticisi Huawei idi. Huawei Honor Play modelinde Kirin 970 işlemcisiyle Fuchsia’yı ilk deneyen marka oldu. Dolayısıyla Huawei’in Fuchsia karşısında Harmony gibi bir işletim sistemi üretmesi çok ta şaşırılacak bir manzara değil.

Gelecekte kurulacak yeni ve esnek ekosisteme sahip yeni cihazlar için yeni nesil platformlar ve işletim sisteleri geliştiren şirketler bu gelişime katkıda bulunmak için çapraz platform desteğine sahip kitler de sunuyor, örneğin Google Flutter ve Dart araçları ile Andorid ve IOS için uygulama geliştirilebiliyor.

Fuchsia Android Uygulamalar Çalıştırılabilir mi?

Fuchsia’nın Android uygulamaları emülatöre gerek olmadan çalıştırabilmesi şuan mümkün değil. Google eski kullanıcılarının geçiş aşamasında sorun yaşamaması için Fuchsia’ya StarMix adında bir uygulama katmanı geliştirmelerine de devam etmektedir. Bu uygulama ile Linux tabanlı uygulamalar da Fuchsia’da rahatlıkla çalışabilecek.

Fuchsia Hangi Donanımlara Destek Verecek ?

Akıllı saatten telefona kadar 32 ve 64 bit Arm işlemcilerle ve 64 Bit İntel işlemcilerle çalışabilecek. Fuchsia, 120 fps te çalışabilen bir grafik desteği bulunuyor. Google 5 yıldır Fuchsia üzerinde çalışırken tüm kullanıcıların aklına gelen soru şu ; Android Fuchsia mı olacak? Google’a göre bu sorunun cevabı şöyle “yeni bir android çıkardığımızda bu gerçekten yeni dedirtmeliyiz”

GüvenlikGüncellenebilirlikPerformans olmak üzere üç önemli noktada odaklanan Fuchsia düşük enerji tüketimi ve efektif yapı ile akıllı cihazların hepsinin birbirine en kısa sürede haberleşmesini sağlamaya çalışıyor. Fuchsia ve Harmony arasındaki rekabet devam ederken bilinen en net gerçek önümüzdeki 10 yılın geçmiş 50 yıldan daha renkli olacağı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu