Güneş enerjisi ile tarla sulama
Güneş Paneli ile Tarımsal Sulama
Güneş enerjisi günümüzde pek çok alanda ve pek çok amaç doğrultusunda kullanılmaktadır. Sınırsız bir kaynak olması itibariyle uzun ömürlü, kaliteli ve limitsiz bir kullanım sunan güneş enerjisi, genellikle güneş panelleri ile elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılaması yönüyle biliniyor olsa da farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tarımsal sulama alanıdır.
Güneş Enerjisi Sistemleri Tarımsal Sulamada Nasıl Kullanılır?
Son dönemde güneş enerjisi ile tarımsal sulama son derece ilgi çekmektedir. Genel olarak tarımsal sulamada mazot gibi fosil yakıtların kullanımı oldukça yaygındı ancak güneş enerjisi sayesine bu kullanım ciddi oranda azalmaya başladı. Günümüzde güneş enerjili tarımsal sulama sistemlerini fosil yakıtlı sistemler ile kıyasladığımızda, amortisman süresinin 1,5 ila 2 yıl gibi bir süreye düştüğünü görebiliriz.
Güneş enerjili sulama sistemleri şebekeden tamamen bağımsız bir şekilde çalışmaktadır. Bunun yanı sıra fosil yakıtlı sulama sistemlerine nazaran hem maliyet açısından daha uygundur hem de çevreye dost yapısı ile dikkat çekmektedir. Yani fosil yakıtlı sulama sistemleri yerine güneş enerjili sulama sistemlerinin tercih edilmesi pek çok yönden avantaj sağlayacaktır.
Güneş Paneli İle Tarımsal Sulamanın Avantajları
Öncelikle bu sulama sisteminin son derece ekonomik ve masrafsız olduğuna değinmekte fayda var. Bunun yanı sıra bu sistemler yakıt tedariki, yakıt fiyatları ve jeneratör çalıştırma fiyatlarından etkilenmez ve bu şekilde de kişi ya da kurumları pek çok masraftan kurtarabilir. Çevreci olması doğayı korumaya katkı sağlarken, sorunsuz bir çalışma sistemi ile uzun ömürlü kullanım sunması da dikkat çekici bir yönüdür. Son olarak enerjiyi zamanında ve verimli bir şekilde üretebiliyor oluşu da bu sistemlerin avantajları arasında yer alır.
Güneş Paneli İle Tarımsal Sulama Yöntemleri
Güneş enerjisini kullanarak sulama yapma yöntemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- DC pompa ile sulama sistemleri
DC pompa ile sulama sistemleri, yüzeysel sulamalar ve su çekme uygulamalarında kullanılmaktadır. Derin olmayan su kanalları için oldukça uygun olan bu sistem akü gibi depolama alanlarına ihtiyaç duymamaktadır. Bu şekilde ekstra akü maliyetini de ortadan kaldırmak mümkündür. 54 volt gibi oldukça düşük bir voltajda çalıştığı için de bu sistemde pek fazla güneş paneline ihtiyaç yoktur. Aynı şekilde inventer ya da şarj kontrol cihazı gibi ürünlere de ihtiyaç yoktur. Genel olarak paket halinde satışa sunulan bu sistemlerin maliyeti biraz fazla olsa da işlevsel olduğu için verilen paranın karşılığı alınabilmektedir.
- Akü destekli güneş enerjisi sistemleri (AC pompa)
Akü destekli sistemler piyasada kolay bir şekilde bulunabilmektedir. AC pompa ile sulama olarak da bilinen bu sistemlerin maliyeti DC pompalara göre daha uygundur. Kurulumu kolayken aynı zamanda tamir açısından da sorun yaratmamaktadır. Ancak DC pompalarının aksine bu sistemlerde akü gibi depolama alanına ihtiyaç vardır. Aynı zamanda bu aküye belirli zamanlarda bakım yapılması gerekmektedir.
- Mobil solar römork sistemleri
Genellikle yangın gözleme kulelerinde kullanılan bu sistem aynı zamanda tarla sulamada da tercih edilmektedir. Sistemdeki aküler güneş panelleri ile doldurulmaktadır. Bu sistemlerin en büyük avantajı ise araçların arkasına takılabilmesi ve taşınabilir olmasıdır.
- Sürücü inventer ile sulama sistemleri
Sürücü inventer ile yapılan sulama sistemleri tarımsal sulama için ideal bir seçenektir ve bu sistemlerde herhangi bir akü masrafı ya da bakımı mevcut değildir. Ancak bu sistemlerde kullanılan panellerin voltaj değeri son derece önemlidir.