Otomotiv

Hararet Müşir Renk Ve Anlamları

Muşur Renkleri

Halk dilinde muşur , müşür , hararet sensörü olarak geçen cihazın isminin doğru yazılışı Müşir’dir. Müşir İşaret eden, emir veren anlamına gelmektedir. Eski araçlardan yeni araçlara kadar neredeyse hepsinde belirli bir değeri öğrenmek üzere kullanılan cihazlara verilen genel addır.

Muşur araçlarda hararet , basınç , geri vites , yağ , antifiriz müşirleri olarak karşımıza çıkabilir. En sık kullanılan müşirler yağ , geri vites ve hararet müşirleridir.

Hararet Muşirleri Nasıl Çalışır ?

Hararet muşirleri yapılarına göre farklı tekniklerle çalışabilir;

  • Civalı Muşirler : Civalı hararet muşurları genellikle sıcaklık ölçmek için kullanılır. Muşur içerisine yerleştirilmiş olan civa sıcaklık sayesinde genleşerek karşısındaki pimi iteler , pim belirli bir basınca ulaştığında müşirin sonunda bulunan noktaya dokunarak ilgili hat üzerinden ikaz panosuna elektrik iletir. Veya civa genleştiğinde müşir içerisinde bulunan quartz kristali sıkıştırarak bir elektrik enerjisi açığa çıkarır , çıkan enerji ikaz panosuna iletilir ve ölçüm yapılmış olur. En sık kullanılan civalı müşirlerde ise müşir içerisine bir yarı iletken malzeme yerleştirilmiştir. Civa genleştiğinde içerisinde bulunan pim yarı iletken üzerinde oynar , yarı iletken üzerinde oynayan pim muşurun dış yüzeyindeki şase ile ikaz panosundan gelen artı kuvvetin buluştuğu noktadır . Civanın hareketi ikaz panosuna geçecek enerjiyi belirleyip ölçüm işlemini gerçekleştirir.
  • Basınç Valfli Müşirler : Bu tür muşurlar büyük basınç kazanlarında genellikle tahliye maksatlı kullanılır. Büyük basınç kazanlarının basıncı beklenen değerin üzerine çıktığında yıkıcı bir patlama olmasını engellemek için kullanılır. Muşur yapı itibariyle bir subap ve ona bağlı sert bir yaydan ibarettir. Kazan basıncı yayı bastırabilecek duruma geldiğinde muşur tek bir hamle ile açar ve kazan boşalana kadar bekler , kazan basıncı düştükten sonra muşur yine kapanır. Bu işlem esnasında müşir üzerindeki kontaklar ikaz panosuna elektrik ileterek ölçüm bilgisi verir.
  • Basınç Pistonlu Muşurlar : Bu tür muşurlar genellikle üzerinde hidrolik veya özel kimyasallar bulunan muşirlerdir. Muşur içerisinde bulunan piston basınçla geri itilir  , geri itilen piston beraberinde sıvıyı da iterek ikaz panosundaki ibrenin hareket etmesini sağlar. Özel üretim makinelerde kullanılmaktadır.

Muşurların Renkleri Ne Anlama Gelir ?

Araçlarda kullanılan muşurların renkleri vardır . Bir çok usta renklerin bir anlam ifade etmediğini iddia etse de durum böyle değildir. Araç muşur araçların marka modellerine göre , hatta modeller arasında üretim dönemlerine göre farklı renkler alabilir. Bu renkler aracın ikaz panosu ile uyumu yakalamak içindir. Araç muşurları araç üreticilerinin standartlarına göre farklı renklerle farklı değerlere sabitlenmiştir. Örneğin Peugeot araçların bazı modellerinde Mavi = Motor ısısını göstergeye iletir Kahverengi = Motor ısısını fanları çalıştıran bitron beynine iletir Yeşil = Motor ısısını jikle yapabilmek için ecu ya iletir. Ford ve Wolksvagen araçlarda da Mor, Sarı , Mavi ,Yeşil , Siyah ve Beyaz olmak üzere renkler bulunmaktadır. Müşir renkleri özellikle muşirlerin uc noktaları renkli ise dikkate alınması gereken konulardır. Bazı yan sanayi firmalar yeni seri üretim olduğunu belirtip sürümden kazanmak için müşir renklerini farklı yaparlar . Orjinalin yan sanayisi olan bu muşirlerin kasaları farklı renk olsa da orjinali ile aynı işi yapmak üzere tasarlanmıştır fakat bir muşirin orjinali ile yan sanayisi arasında kasa , boy , klavuz ve ebat ölçüleri ve yapıldığı malzeme aynı olduğu halde muşirin ucunda veya iç kısmında belirtilen renkler farklıysa müşir yan sanayi bile olsa farklı değerler için tasarlanmıştır.

Muşir renkleri konusunda sorun yaşamamak için araç veya cihazın üzerinden çıkan muşirin aynısından temin edilmesi gerekmektedir. Araç üreticileri muşir renklerini gizli tutarak servis bağlılığı sağlamaktadır. Muşirlerin renklerin farklı değerler ifade ettiğinin bilinmesi sorun yaşamamak için yeterli olacaktır. Muşir renginin nasıl bir fark yaratacağı şöyle tarif edilebilir.

Müşirin içinde civa veya farklı tahrik unsuruyla hareket ettirilen bir pim veya yarı iletken malzeme bulunur. Bu malzeme basıncın botansiyel farkına göre muşir kasasındaki şaseyle ikaz panosundan gelen artı hattı birleştirir . Civa ne kadar genleşirse muşir içerisindeki yarı iletmek malzeme o kadar elektriği geçirir ve ikaz ibresi yerinden oynar. Bu muşir için muşir direnci tek bir renkle beşirlenmiştir . Örneğin Mavi 0-10 Kilo Ohm olarak belirlendiyse o muşir sadece 10 Kilo Ohm direnç gösterecektir. Aynı muşirin farklı renkte olanı ise 0-20 Kilo ohm olarak belirlenmiş olabilir. Farklı muşir taktığınızda ibrenin çalıştığı durumlarla da karşılaşabilirsiniz fakat hiç bir zaman o muşir olması gerektiği gibi hassas ve zamanlı çalışmayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu