İlerlemenin önündeki en büyük engel sadece zihindeki sınırlardır !
ZİHNİNİZDEKİ SINIRLARI YIKIN!
Başarılı işler yapan insanları biraz incelediğinizde , karşılarına gelen her türlü engel karşısında alternatif yöntemler kullandıklarını görürsünüz. Bu yöntemlerden bazıları ilk deneyimlerden daha kolayken bazıları zorlu süreçlerdir. Hatta bazen engelin üstesinden gelebilmek için kendilerini , hayatlarını , başkalarının hayatlarını ortaya koymuşlardır . Cephede ordu yöneten bir komutan için hem kendi hayatı hem başkalarının hayatları alternatif yöntemin başarısından doğrudan etkilenirken tek başına bir iş üstlenmiş kişinin alternatif denemesi sadece kendini etkiler. İşte bu aradaki uçurum insanlarda karar verme güçlüğü ortaya çıkarabilir .
Sadece kendini etkileyecek konularda kararlı tutum içerisinde olan insanlar başarıyı gördüklerinde başka insanları da etkileyen alternatiflerde başarısız olma korkusu ile aslında çok kolay üstesinden gelebileceği engellerde takılıp kalabilir veya geri çekilmek isteyebilirler. Burada sınırlar ve engeller başka insanlar , olayın kendisi veya karşılaşılan durum değildir , en büyük engel kişinin kendi zihnidir . Kişi kendi zihnindeki engelleri aşmayı başardığında karşısındaki engel sıradanlaşır . Tek başına iş yapan ve zarar görürse de tek başına zarar görecek insanın karar verme istikrarı o zaman ancak sağlanabilir. İnsanlar kendileriyle ilgili yorumlardan etkilenir ve ilk etapta bir sorun olarak görmedikleri konuları sorun haline getirebilir . Bu noktada yapılması gereken en mantıklı hareket geçmiş deneyimleri sorgulamak , gelecekte ne yaşanabileceğine dair çıkarımlar yapmak ve zihindeki engellere takılmadan o işi yapıldığında ortaya çıkacak zararın büyüklüğünü tespit etmektir.
Ne var ki üst düzey yöneticiler dahil , bu önemli noktaları atlar ve aslında astının bile yapmayacağı hataları yapar. Üst bulunduğu konum gereği en ufak hatanın odak noktası olmakla beraber inisiyatif bakımından da astın çok üzerinde hareket alanına sahiptir , bu sebeple karar verirken inisiyatif ve revize imkanları değerlendirilerek karar verilmeli karşılaşılan engeller bu çerçevede değerlendirilmelidir.
Yukarıda izlediğiniz videoda böcek aslında çok kolay geçebileceği bir engeli zihninde “geçemem” endişesiyle büyütüyor ve geçemiyor. Engellerin dış etkenler tarafından konması onların çok büyük olduğu anlamına gelmediği gibi şekli de onu bir engel olarak değerlendirmeye yetmez. Zihninizdeki engellerden kurtulmak için kişisel gelişim kitaplarından , kişisel gelişim filmlerinden ve hayatın gerçeklerinden alıntılar yapabilirsiniz. Bu sizin düşünce ufkunuzu genişleterek istikrarlı bir düşünceye sahip olmanızı ve engeller karşısında cesur davranmanızı sağlayacaktır.