GenelHaberler

Bu ihmal tüm mal varlığınızı kül edebilir.

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2014-10-31 18:16:49Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

HİÇ BEKLEMEDİĞİNİZ BİR ANDA HEPSİ KÜL OLABİLİR

İnsanın başına gelen bazı belalar vardır ki tamamen kendi yaptıklarından veya yapmadıklarından kaynaklanır . Bir suçlu aramaya kalktığımızda farkederiz ki suçlu biziz . Bu belalara sebep olabilecek ihmallerden biri de elektrik kullanımında yaptığımız ihmaller. Bilindiği gibi elektrik gözle görülmeyen ama hissedilebilen enerjidir . Elektriğin gözle görülmemesi ihmalleri daha da artırır ve olası belalara davetiye çıkarır . Şimdi bu ihlallere ve sonuçlarına göz atalım.

BAŞLICA İHLALLER

  • Elektrikle çalışan cihazları , işimiz bittikten sonra kumandadan veya butondan kapatmak.
  • Kullanma kılavuzunda ve ürün detaylarında üstüne basa basa yazdığı halde elektrik elektronik cihazları topraklama hattı olmadan kullanmak.
  • Elektrik elektronik cihazların teknik bakımlarını yapmamak/yaptırmamak.
  • Fiş , priz ve buat gibi elektrik aktarım organlarında gözle görülen deformasyonları bilerek veya bilmeyerek görmezden gelmek.
  • Tek bir hat üzerine birden fazla fazla güç harcayan elektrik elektronik cihaz bağlamak.
  • Doğal olaylara karşı iletim emniyetini almamak.
  • Fazla cesaret

İHLALLERİN SONUÇLARI

  • Elektrikle çalışan cihazları , işimiz bittikten sonra kumandadan veya butondan kapatmak her  ne kadar olması gereken gibi görünse de olması gereken bu değildir. Elektrik elektronik cihazlar kullanıldıktan sonra zorunlu bir sebep yoksa prizden çekilmelidir .Elektrik enerjisi kesilmemiş olan cihazlar her zaman teklikelidir . 
    • Örnek : Evde televizyon izlediniz ve işiniz bittikten sonra kumandadan kapattınız . Sabah oldu ve ev ahalisi işe güce dağıldı evde kimse yok . Şehir şebekesinde anlık bir yükselme meydana geldi ve sizin televizyonunuzun regüle katında tahribata sebep oldu . Bu tahribat genelde televizyonun kullanılamaz hale gelmesi ile sonuçlanır . Hatta televizyonda arklanma meydana gelecek olursa plastik kasa alev alıp evinizin yanmasına sebep olabilir.
  • Yeni yapılan evlerde denetimlerin sıklaşmasıyla birlikte var olan ama 1990 lı yıllarda lüzumlu görülmeyen bir uygulama topraklama. Hayati önem taşıyan bu sistem evde mevcut değilse kullandığınız cihazlar her an arızalanebilir , siz farkında olmadan sizi çarpabilir hatta ölümünüze sebep olabilir. Evinde topraklama hattı olmayanların harici topraklama hattı çekmesi için yapması gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz.
    • Örnek : Duş alırken şofbenin elektrik kaçırması ölümle sonuçlanabilir. Aynı şekilde buz dolabınızın elektrik hattında meydana gelen sorundan ötürü dolabın dış yüzeyine iletilen elektrik ölümünüze sebep olabilir . Dikkat edilmelidir ki insan elektrik enerjisi olan bir cismi farkında olmadan tuttuğunda kasları kasıldığı için bırakamaz , kas isleket sistemi kilitleneceği için bağırıp yardım çağıramaz. 
  • Türk isanının çoğunun hiç lüzum görmediği cihaz bakımı da üzücü sonuçlar doğurabilir. Teknik bakımı yapılmamış elektrik elektronik cihazlar her zaman elektrik kaçaklarına müsaittir. 
    • Örnek : Termosifon kullanıyorsunuz ve eve geldiğinizde her gün olduğu gibi sıcak suyu açmak için musluğa dokundunuz . Eğer termosifonun bakımlarını zamanında yaptırmadıysanız musluğu asla bırakamayabilirsiniz. Termosifon içerisinde bulunan rezistans çalışa çalışa incelip koptuysa ve elektrik akımı artık suya iletilmeye başladıysa sudaki kireç elektrik enerjisini musluğa kadar taşıyacaktır . Yüksek akımda kalmasanız bile anlık elektrik akımı kolunuzdan kalbinize ulaşarak kalbinizin durmasına sebep olabilir.
  • Fiş , priz ve buat gibi elektrik aktarım organlarında gözle görülen deformasyonlar aslında belalara davetiyedir .Prizlerde veya fişlerde görülecek deformasyonların giderilmesi hatta gerekirse fiş piriz tertibatının değiştirilmesi gerekmektedir . Bu deformasyonlar asla geri dönülmeyecek ve telafi edilemeyecek sonuçlar doğurabilir. 
    • Örnek : Televizyonu taktığınız pirizde bir cızırtı duydunuz ve gidip kurcaladınız . Kurcaladıkltan sonra cızırtı gitti ve televizyon çalışmaya devam etti . Bu şekilde kullandıktan sonra da televizyonu kumandadan kapatıp gittiniz . İlerleyen saatlerde arklanmaya başlayan priz ısındı ve alev aldı . Prizden başlayan yangın önce tv sehpasını ardından evi sardı . Yüzlerce yaşanmış hiyakesi olan bu senaryonun yaşanmaması için priz ve fişlerin kontrol edilmesi deformasyon varsa değiştirilmesi önemlidir. 
  • Tek bir hat üzerine birden fazla fazla güç harcayan elektrik elektronik cihaz bağlamak üçlü priz icat edildiği günden beri insan hayatında olan ve çıkmaya da niyeti olmayan bir durumdur . Evlerin elektrik hatları standart bir kablo kalınlığında çekilir ve her hat ayrı sigorta ile diğerinden ayrılır . İnsanların çoğu şofben hattının sigortasının değerini arttırır ve çabuk atmamasını sağlar . Şofben hattı sadece şofbenle de kalmaz oradan gelen bir seyyar kabloya elektrikli soba , ona yakın ekmek fırını da bağlanır . Genellikle birbirinden farklı zamanlarda çalışan bu üç kaynak aynı anda çalıştığında o elektrik hattı için bir yangın kaçınılmaz olur .
  • Doğal olaylara karşı emniyetin sağlanması da hem can hem mal güvenliğimiz için önemlidir. Yüksek apartmanlarda veya doğal olarak yüksek coğrafyalarda yaşıyorsak evlerimizin çatısına bir paratonel koyup emniyet alabiliriz .
  • Fazla cesaret konusunda yapılacak en iyi çalışma eğitimin arttırılması olacaktır . Bana bir şey olmaz nidalarıyla başlanan her eylem başarılı sonuçlanmayabilir . Bilinmelidir ki elektrik kendisinden daha cesur canlı bulunmayan bir elektron akışıdır . 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu