Omega 3 İçin Balık Dışında Alternatifler Değerlendiriliyor
İnsan nüfusu arttıkça besin kaynaklarının da artması gerekiyor. Enteresandır ki nüfus artıyor fakat besin kaynaklarının üretimi düşüyor. İnsanların hizmet sektörü ve mesleki imkanlarla para kazanmaya çalışması , ev yapmak için tarım arazilerini kullanması besin kaynaklarını olumsuz etkilityor.
Artan nüfus sebebiyle , çevre kirliliği de artıyor. Artan çevre kirliliği suları kirleterek balık üremesini olumsuz etkiliyor ve su ürünlerinde de azalmaya sebep oluyor. İnsanların su ürünlerinden elede edebileceği omega 3 besininin farklı tekniklerle alabileceğini düşünen bilim insnaları omega 3 üretimi için farklı teknikleri değerlendiriyor. Bu çalışmalardan biri İspanya’da gerçekleşmektedir.
İspanya’nın kuzeyindeki Gijon kenti yakınlarında bulunan Neoalgae Araştırma Merkezi insan nüfusunun besin ihtiyacını karşılamada devrim yaratacak bir besin kaynağı üzerinde çalışıyor. Mikroalgler olarak adlandırılan yeni besin kaynağı aslında yosun . Mikroskobik bir yosun olan mikroalgler Omega 3 yağ asidinin antioksidan özelliği dolayısıyla balıklardan daha fazla omega 3 içermekte.
Mikroalgler üretimi için gereken ihtiyaçları sıralayan Biyolog David Suarez yaptığı açıklamada “Mikroalglar küçük bitkiler. Yani büyümek için bir ışık kaynağına ihtiyaçları var, doğal veya yapay. Isı da oldukça önemli. Sabit ısı koşulları oluşturmak için sera kullanıyoruz. Üçüncü önemli etken ise çalkalama. Mikroalgların devamlı harekete ihtiyacı var. Böylece ışık eşit bir şekilde dağılabilir ve metabolizmaları düzgün bir şekilde çalışabilir.” ifadelerini kullandı.
Neoalgae Araştırma Merkezi’nde besin uzmanı olarak görev yapan Victor Casado Mikroalgler için “Çok yüksek ısı ve basınç koşullarında mikroalgın içine karbondioksit enjekte ediyoruz. Basınç 300-400 barı bulabiliyor. Bu şekilde içinde hem gaz hem de mikroalg bulunan çözünebilir bir birleşim elde ediyoruz. Daha sonra bu çözeltiyi normal atmosfer basıncı seviyesine getiriyoruz. Karbondioksit havaya karışıyor ve yeniden kullanılmak üzere geri dönüşmüş oluyor. Daha ağır olduğu için mikroalg yağı konteynırın dibine çöküyor.” ifadelerini kullandı.
Araştırma Projesinin yöneticisi Maria Alvarez ise yaptığı açıklada “mikroalglardaki omega 3 konsantrasyonu balıklardakinden çok daha yüksek ve doğal” diyor, “balıklar omega 3 üretmiyor, mikroalgları tüketerek bünyelerinde depoluyorlar. Mikroalgları direkt tüketerek omega 3 ihtiyacımızı kaynağından sağlamış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.