Otomotiv

Araba neden yüksek hararetli çalışır?

Bu yazı araç motorlarının hararetli çalışma sebeplerinden birini izah etmek için yazılmıştır.

2016 yılında geçirdiğim küçük kazada tampon ve su radyatörünü değiştirmek zorunda kalmıştım. Bu değişimden sonra aracım üç defa silindir kapak contası yaktı. Son conta yakmasında artık tahrip olan pistonları, segmanları ve diğer motor parçalarını da değiştirdim ve araca başka bir araçtan sökme orijinal bir Ford silindir kapağı taktırdım.

Kapak takıldı, motor sesi, çekiş düzeldi ama hararetli çalışma bir türlü değişmedi, su kanalları, hortumlar, devir daim hepsini kontrol etmemize rağmen aracın yüksek hararetine çözüm bulamayınca öyle kullanmaya karar verdik.

Geçtiğimiz gün seyahat sırasında önüme çıkan tilki hem canından oldu hem de tampon ve radyatörün değişmesine sebep oldu. Derler ya, her şerde bir hayır var tam olarak o gerçekleşti. Ben masraf çıktı diye üzüle üzüle radyatörü söktüm ve radyatörcüye götürdüm. Radyatörcü daha selam sabah almadan nereden buldun bu radyatörü dedi, bende araçtan söktüm dedim. Bu radyatör Çin malı bir radyatör, aracımız ne peki diye sorunca Ford Mondeo 2.0 benzinli düz vites dedim. Nasıl kırıldı diye sordu, tilki çıktı önüme dedim. Radyatörcü geçmiş olsun yerine “peki sen tilkiye teşekkür ettin mi dedi” hayır neden dedim, senin arabanın motoru yanmasın diye hayvan canından olmuş, bak gel göstereyim sana sıkıntıları dedi ve radyatörü alıp tezgahın üzerine koyup anlatmaya başladı.

Birincisi bu radyatör tamir edilebilir ama ana sorarsan bu radyatörü bir daha arabaya takmam ben, ikincisi bu radyatör bu arabayı soğutmaz. Senin araban hiç conta yaktı mı deyince sanki yarama tuz basmışçasına çıkıştım, yakmaz mı kaç defa, elde avuçta ne varsa verdim son iki senedir sorunsuz biniyorum ama hararetli yine de dedim.

Tamam işte, hararetli çalışmasının sebebi bu radyatör, diyeceksin ki ne farkı var radyatör mü radyatör işte öyle değil bak sana şurada söktüğüm başka bir radyatör ile karşılaştırarak göstereyim, senin aracından çıkan orijinal radyatör böyleydi, ama eski kazada birileri bu radyatörü takmış dikkat edersen orijinal radyatörde su kanallarının yatık ince ve sık olduğunu görürsün, senin radyatörde öyle mi , borular yuvarlak, kalın ve daha seyrek, bu Çin malı radyatörler aracı soğutmaya yetmez, düz yolda sorunsuz gidersin, yoğun trafikte, dururken, rampa tırmanırken veya aşırı devirli ve süratli giderken aracın hararet yapar ve bir gün conta yakarsın.

Radyatörcü bu bilgileri verdikten sonra ayrıca senin radyatörün borulardan da kaçırmış bu Çin malı radyatörlerin boruları kaynaklı değildir, plastik contaları vardır bir zaman sonra kaçırmaya başlar zaman zaman su eksiltebilirsin dedi.

Bu kadar bilginin ardından aracın orijinal radyatörünü almaya karar verdik ve ustanın söylediği şey tam olarak doğruydu, aracın hararetli çalışması kesildi ve su eksiltme olayı ortadan kalktı.

Aşağıda eski ve yeni radyatör arasında ustanın söylediği farkları resimle gösterdim. Umarım aynı sorunu yaşayan kişilere bir fikir verebilir.

Orijinal radyatör ile yan sanayi arasındaki fark;

Üstte orijinal radyatör (su boruları ince yatay ve sık) , altta Çin malı radyatör boruları yuvarlak geniş ve seyrek)

Sağda orijinal radyatörün su kanallarının kaynak noktaları , solda çin malı radyatörün plastik conta ile geçişi

Resimde görülen kırmızılık radyatörün hafif hafif su kaçırdığı yerler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu