GenelTeknoloji

Aktif hoparlörler ve arızaları – Behringer eurolive arıza.

behringer eurolive

AKTİF HOPARLÖR KULLARNIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Aktif hoparlörlerin kullanım kolaylığını seslendirme ile ilgilenenler iyi bilir. Fişleri tak ve çalsın. Tabi bu rahatlığı sağlayan elektronik teknolojisi maliyetiyle kullanıcıya kendini gösterebilir. Öyle ki aktif hoparlörlerin susması çoğu zaman oldukça maliyetli arızalara işarettir. Pek çok kullanıcı bunun nedenini merak eder. Aktif hoparlörler neden bu kadar maliyetlidir ?

Aktif hoparlörler kullandıkları teknoloji sebebi ile maliyetlidirler. Diğer amfiler gibi transformatörlü besleme kullanmazlar , besleme katları genellikle smps fly back simetrik sistemlerdir. Bu beslemeler özel osilaskopar sayesinde sanal bir elektrik üretir ve kısır döngüye sokarlar , böylece kaynak trafo ile hiç bir zaman elde edilemeyecek kadar sürekli ve güçlü olur. Simetrik besleme amfi devresini de daha karmaşık bir hale sokar , bütün yarı iletkenler birbirine denk getirilmiştir. Bir tanesinde ki potansiyel fark ardından gelen tüm malzemelerin çalışmasını etkiler . Bu sebeple yüksek güvenlik önlemleri alınmıştır , her kat arası metal levhalar ile birbirinden ayrılmıştır , kısa devre koruma , yıldırım koruma , çıkış filtresi , şase dengeleme ve saymakla bitmeyecek düzeyde koruma katlarına sahiplerdir.

Bu yazımızda ayrıca aktif hoparlör kullanıcılarının hoparlörün susması sonrası kontrol etmesi gereken noktalara da  değinilecektir.

Hoparlör çalarken sustuysa bir çok sebebi olabilir bunlardan ilk etapta kontrol edilmesi gerekenler sırayla şöyle;

  • Aktif hoparlöre besleme geliyor mu ? Yani TR için 220v var mı ?
  • Besleme varsa sigorta sağlam mı ? Fuse yazan panel sökülür ve içerisindeki cam tüp kontrol edilir.
  • Aktif hoparlörün arka panelinde yanan power ledi izlenir. Led yeşil yanıyorsa amfi açıyordur , bir süre sonra kırmızıya geçiyorsa kısa devre korumaya geçiyordur
    • Kısa devreye geçme sorunu varsa amfiyi sökün ve hoparlörlerinizi kontrol edin , muhtemelen birtanesi kesmiştir ya da kısa devrede kalmıştır.
    • Hoparlörler sağlamsa çıkış entegreniz yanmış olabilir ki bu durumda teknik desteğe ihtiyacınız olacaktır
    • Kısa devreye geçme sorunu bazen ses sinyalini aldığınız deck üniteden de kaynaklanabilir.Deck ünitenizde şase kaçağı olabilir. Deck aktiften ayrıldığında amfi açıyor mu kontrol edin. Açmıyorsa sorunu sadece aktifte arayabilirsiniz
    • Bu kontrolleri yaptığınızda hoparlörler amfiden ayrılmış , deck amfiden ayrılmış biçimde amfi açmıyorsa amfi üzerinde kontrol gereklidir .Bu işlem için bir elektronikçiden destek alabilirsiniz.
  • Aktif hoparlörlerinizin açmamasının sebeplerinden bir tanesi de topraklama sorunudur .Topraklama değeri 1,5 volttan yüksek hatlarda aktif hoparlörleriniz açmayabilir ya da açtıktan kısa bir süre sonra kısa devre korumaya geçebilir.

Aktif hoparör  kullanımında dikkat edilmesi gereken diğer konu kullanım esnasındaki aksaklıkların iyi anlaşılmamasıdır. Aktif hoparlör çalma esnasında cızırtı , çıtırtı sesleri çıkardığında ivedilikle volume kısılır ve kablo bağlantıları kontrol edilir. Kablodaki kırıklar ve temassızlıklar ani tepkimelere sebep olup hoparlörlerinizi kısadevreye düşürebilir , kısa devrede kalan hoparlör sırasıyla filtreyi ve amfinizin çıkış entegresini yakacaktır. Aktif arızalarının bir çoğu arıza öncesi belirtilerin dikkate alınmaması sebebiyle daha maliyetli bir hal alır hatta bir çok zaman amfi katının tamamen değişmesini gerektirebilir.

Aktif hoparlörler ile ilgili daha detaylı bilgilerin paylaşılabilmesi için behringer euro live , PLA , aciko , startech , osawa , dynacord gibi markalar üzerinde arıza incelemeleri yerelbt teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. Şu anda üzerinde çalışılan behringer eurolive aktif hoparlörün problemi çıkışlara elektrik basması , arıza tam anlamıyla sonuçlandığında yerelbt.com ve sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılacaktır.

IMG_20150822_142522

 

Yazının devamı gelecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu