BilimTeknoloji

Yeni bir Levitasyon türü keşfedildi.

YENİ BİR BULUŞ

Cisimleri ve enerji kütlelerini fiziksel bir müdahale olmadan havada tutmaya, askıya almaya kısaca Levitasyon denir. Vikipedi Levitasyonu ” havadan daha ağır nesnelerin görünür herhangi bir fiziksel etkenin yardımı olmadan havaya kaldırılması” olarak tanımlamaktadır. Diğer fizik kitaplarında farklı tanımlara da rastlanabilir.

Günümüzde Levitasyon türleri ikiye ayrılmaktaydı.

  • Optik Levitasyon
  • Manyetik Levitasyon

Optik levitasyon

Optik levitasyon , ışık oyunları ile havata bir ışığın tutulması prensibine denir. Holohram tv ler ve görüntü cihazları Optik Levitasyon sistemlerinin en bilinen örneklerindendir. Otomativ ve endüstri araçlarında IR ışınları ile de kullanılabilen sistem son kullanıcı tarafından gözle görülebilir bir kullanılabilirliğe sahip değildir. Tüplü televizyonlar hem manyetik hem optik levitasyonun aynı anda kullanıldığı elektronik cihazlar arasındadır.

Manyetik Levitasyon

Özellikle Çin ve Japonya’nın başını çektiği manyetik raylı ultra hızlı trenlerin çalışma prensipleri manyetik levitasyon sistemine dayanır . Tren kütle olarak hiç bir noktasında raya dokunmaz. Manyetik alanın etkisi ile havada asılı kalan tren fiziksel sürtünmelere maruz kalmadığı için mükemmel bir hıza ulaşabilir. Trenin havada asılı kalması bir manyetik levitasyondur.

Buraya kadar okuduklarınız geçmişte keşfedilmiş bilgiler. Günümüzde bu levitasyon türkerine bir yenisi daha eklendi. Termal Levitasyon.

Termal Levitasyon 

Chicago Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi Frankie Fung ve dördüncü sınıf öğrencisi Mykhaylo Usatyuk tarafından keşfedilen levitasyon türünde cisimleri askıda tutmak için sıcaklık kullanıldı. Soğuk cisimlerden sıcak cisimlere doğru yaşanan ısı hareketlerini cisimleri havada tutmak için kullanan öğrenciler yaptıkları testlerde olumlu sonuçlar elde etmeyi başardı. Henüz çok yeni olmakla birlikte geliştirilebileceğini belirten öğrenciler termal levitasyon ile deve kuşu tüyü , balon , iplik , kağıt parçaları gibi nesneleri saatlerce havata tutabildiklerini belirtti. İlk bakışta çok basit ve gereksiz gibi görünen buluşun gelecekte bir çok sistemde kullanılabileceği tahmin ediliyor. Sistemsel olarak ne kadar az kullanılırsa kullanılsın termal levitasyonun mucitleri olmayı başaran öğrencileri okuldaki profesörler de hem maddi hem manevi destekliyor.

Applied Physics Letters dergisinde 20 Ocak 2017 de yayınlanan Termal Levitasyon deneyinde  alt tarafta bakır plaka oda sıcaklığında tutulurken sıvı azot ile doldurulmuş paslanmaz çelik bir silindir üst tarafta tutuldu. Sıcaktan soğuk plakaya gelen sıcaklığın yukarıya doğru akışı parçacıkları süresiz olarak askıya almayı başardı.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu