Yazılım

Agile Metodolojisi ve SCRUM Nedir ?

Walter Shewhart

Agile methodology, çevik metodlar , çevik yaklaşımlar olarak adlandırılan bu oluşum bir bilgisayar programı bir ürün veya hizmet değildir, çevik yaklaşım bir düşünce ve felsefedir.

Bazıları başlangıç notasını Francis Bacon’un 1620 de bilimsel yöntem üzerine yaptığı araştırmalara dayandırır fakat daha objektif bir başlangıç Bell Labs’teki fizikçi ve istatistikçi Walter Shewhart’ın 1930 larda ürünlerin ve süreçlerin iyileştirilmesi için Plan-Do-Study-Act (PDSA) döngü metodolojisini geliştirmesiyle başlamıştır.

Walter Shewhart’ın ortaya çıkardığı yinelemeli felsefik yaklaşımı öğrencisi W. Edwards Deming derinlemesine incelemiş ve bu felsefik yaklaşımın üretim üzerindeki etkisini test etme fırsatı yakalamıştır.

W. Edwards Deming

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra üretim modellerini geliştirmek için harekete geçen Toyota , Deming’in yaklaşımları deneme fırsatı yakaladığı markalardan biri. Uzun yıllar üzerinde çalışılan farklı metodlar sonunda dünyaca ünlü Toyota Üretim Sistemi ortaya çıkmıştı. Deming’in metodları o kadar başarılı sonuçlar verdi ki 1950 lerin sonunda X-15 Hipersonik Jetler üretilmeye başlandı.

Yeni Bir Dönem

Walter Shewhart’ın ortaya çıkardığı, öğrencisi W. Edwards Deming in geliştirdiği bu yaklaşımlar bir çok kişinin dikkatini çekti, konuya ilgi duyan isimlerden biri olan Harvard Business School Öğretim Üyesi Hirotaka Takeuchi, 1986 yılında Harvard Business Review de bir makale yazdı ve temelde Demingin geliştirdiği yaklaşımları benimseyen yeni yaklaşımların oluşmasına ivme kazandırdı. Takeuchi, ve onu destekleyen diğer yazarlar bu yaklaşımlara genel olarak rugby adını koydu.

Hirotaka Takeuchi

Rugby oyununa atıfla oluşturulan yeni yaklaşımlar geleneksel üretim modelini oluşturan bayrak yarışından farklıydı, Rugby’e göre “ekip mesafenin tümünü hep beraber bir birim halinde topu ileri geri atarak kat eder.” Ele avuca gelir başarılar elde eden bu yaklaşımlar büyük şirketlerin dikkatini çekti ve 1993 te Jeff Sutherland‘a bir yazılım şirketi olan Easel Corporation tarafından zorlu bir görev verildi.

Hızlı uygulama geliştirme, nesne tabanlı tasarım, PDSA döngüleri ve “skunkworks” gibi yöntemlerde güçlü bir geçmişe sahip olan Sutherland Altı aydan daha kısa bir sürede eski ürünlerini tamamen yenilemek isteyen Easel Corporation için örgütsel verimliliği en üst düzeye çıkaran, hem örgütsel ayrımın hem de entegrasyonun faydalarını harmanlayan yeni yaklaşımlar geliştirerek bu yaklaşımlara çalışanları dahil etti. Geleneksel olmayan yüzlerce yaklaşım, binlerce makale ve sayısız mülakatın ardından Rugby oyununda bir hamle olan SCRUM adında yeni bir yaklaşım geliştirdi.

Jeff Sutherland

Ardından 2001’de, kendilerini “örgütsel anarşist” olarak adlandıran 17 yazılım geliştirici, fikirlerini paylaşmak için Utah’daki Snowbird’de bir araya geldi. Sutherland ve diğer scrum savunucuları da bu gruptaydı. Ancak grup, birçok rekabetçi yaklaşımın savunucularını da içeriyordu: extreme programming (XP); crystal; adaptive software development (ASD); feature-driven development (FDD); ve dynamic-systems-development method (DSDM).

Yaklaşımlar üzerinde değerlendirmelerde bulunan 17 yazılımcı tüm değerlendirmelerin sonunda 4 maddede karar birliğine vardı ve bir manifesto yayınladılar.

Agile Manifestosu

  1. Süreçler ve analizlerden ziyade bireyler ve etkileşimlere
  2. Kapsamlı dokümantasyondan ziyade çalışan yazılıma
  3. Sözleşme pazarlıklarından ziyade müşteri ile iş birliğine
  4. Bir plana bağlı kalmaktan ziyade değişime karşılık vermeye

Yukardaki maddelere değer vermeye kanaat getirdik . Özetle, soldaki maddelerin değerini Kabul etmekle birlikte sağ maddeleri daha değerli buluyoruz.

Manifestonun ardından aylarca devam eden tartışmalar ve incelemelerin sonunda manifestoları destekleyen ve farklı yaklaşımlara yön verebilecek 12 prensip belirlendi

12 Agile Prensibi

  1. En önemli öncelik değerli yazılımın erken ve devamlı teslimini sağlayıp memnuniyet yaratmak
  2. Değişiklik son aşamada bile kabul edilmelidir, değişiklik müşteri rekabeti avantajı olarak görülür.
  3. Çalışan yazılım kısa periyotlarla müşteriye sunulmalıdır.
  4. İş süreçlerinin sahipleri ve agile takımın üyeleri proje sonuna kadar birlikte çalışmalı
  5. Projeler motive olmuş bireylerden oluşmalı, ihtiyaç duyulan ortam ve motivasyon sağlanmalı
  6. En etkili iletişim yüz yüze iletişimdir
  7. Çalışan yazılım ilerlemenin birincil ölçüsüdür.
  8. Sürdürülebilir geliştirmeyi desteklemelidir, sabit tempoyu sürekli devam ettirmeli.
  9. Teknik mükemmelliyet, iyi tasarım, sürekli özen,çevikliği arttıran ana faktörlerdir.
  10. Sadelik,mümkün olduğu kadar sade ve yalın olmalıdır.
  11. En iyi mimariler,gereksinimler ve tasarımlar kendi kendilerini örgütleyen takımlardan oluşur.
  12. Ekip düzenli aralıklarla nasıl daha etkin ve verimli olabiliriz ? Sorusu üzerinde düşünmelidir.

2001’den itibaren bu değerler ve ilkelerle uyumlu tüm gelişim çerçeveleri çevik teknikler olarak anılmaya başlandı. Bu toplantıdan sonra çevik hareket hızla yayıldı. İmza verenler ve daha birçok kişi daha sonra kalıcı bir çalışma grubu oluşturmak istedi ve hareketi desteklemek için Çevik İttifak adlı kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurdu. Bugün, Çevik İttifak’ın yaklaşık 30.000 üyesi ve abonesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu