GenelTeknoloji

Ağaç yapraklarından pil yapmak.

Maryland Üniversitesi

Piller neden çöpe atılmaz ?

Pillerin çöpe atılmaması gerektiğini daha önce defalarca duymuş olabilirsiniz . Bir çok insan sadece atılmaması gerektiğini bilir , nedeni sorulduğunda ise genel bir cevap verilir . “Çevreye zararlıymış”. Pillerin çevreye zararını incelediğimizde pil üretiminde kullanılan  kadmiyum, kobalt ve kurşun gibi ağır metaller göze çarpar. Bu metaller çöpe atıldığında çürüyerek toprak humusuna karışır. Akarsular ve yağmurlar sebebiyle içme sularımıza ve gıdalara geçen ağır metaller farkında olmadan tüketilir. İnsan hayatı için oldukça zararlı olan ağır metallerin sudan arındırılması da oldukça zordur.

Pillerin insan hayatı için taşıdığı bu riski azaltmak için yola çıkan Maryland Üniversitesi bilim insanları pil üretiminde ağır metaller yerine sürdürülebilir materyaller kullanmayı denedi . İlk olarak ağaç lifinden denenen pilde  anot bataryalarını düzenlemeyi, sodyum depolamayı ve absorbe etmeyi başardılar.

Sürdürülebilir materyaller arasında yapraklarında kullanılabileceğini söyleyen Hongbian Li şöyle devam etti ; Yapraklar her yerde bol miktarda bulunuyor, hepimiz kampüste yerden bir yaprak alsak daha da iyi sonuçlara ulaşabiliriz”

Maryland Üniversitesi profesörleri yanmış karbon yapılarının daha fazla sodyum soğurabilmesi için sodyum elektrolitlerinin bulunduğu gözenekleri kapatarak  ihtiyaç duydukları mükemmel pil yapısını elde ettiler.

Araştırma grubunun düştüğü ilginç notlardan biri de şöyle: “Yaprağın doğal şekli zaten pilin ihtiyaçlarına uygun. Düşük yüzey alanı kusurları azaltıyor, yan yana paketlenmiş bir sürü küçük yapıyla ise alan ve verim çok fazla. Sodyum elektrolitleri doğru bir boyut ve şekle sahip iç yapıyla kullanılınca çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu