GenelTeknoloji

Akıllı telefonlar depremi önceden haber verecek !

deprem

Depremlerin gelişini önceden bilmek !

Bilim adamlarının büyük uğraşlar verdiği konulardan bir tanesi de depremleri önceden anlayabilecek projeler geliştirmek.Bu konuda  dünya ülkelerinin tamamında bulunan sismik ölçüm cihazları ve şamandıralar depremin gelişi ile ilgili kısmen bilgi verebiliyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha önce kullanılan ölçüm ve önceden tahmin alternatiflerine yenileri eklenmeye başladı.Daha önce kullanılmamış ve hayata geçirilmeye çalışılan yeni projenin adı “smart phone sensor”.

Smart phone sensör

Adından da anlaşılacağı gibi deprem tahmin ölçümlerinde akıllı telefonlar kullanılmak isteniyor.Depremlerde erken müdahalenin önemine değinen bilim adamları deprem anında gaz vanalarının kapatılması elektrik hatlarının devre dışı bırakılması ve nakil hatlarının devreye alınması gibi önlemleri daha deprem olmadan alabilecek uygulamaları hayata geçirmek için yeni bir proje geliştirdiler.

Daha önce Japonya ve Meksika’da kurulan çok hassas sismografik cihazların maliyetini ve sayısını göz önüne alan bilim adamları daha az maliyette ve daha kullanışlı buldukları sistemin gelecekte bir çok depremi önceden haber vereceğini belirtti.

Amerika Birleşik devletleri Geological Survey (USGS), NASA ve Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacılar akıllı telefonlardaki GPS veya izci sistemlerine deprem sensörleri yerleştirilerek telefon kullanıcılarının tamamından deprem verileri an be an takip edilebileceklerini açıkladı.

Tüm şehrin sismik hareketlerini izleyebiliz

USGS den Benjamin Brooks sensörler hakkında şu açıklamalarda bulundu ;

“eğer kullanıcıların ceplerindeki telefonlar bu donanımlar ile donatılırsa sismik hareketler izlenerek depremler önceden tahmin edilebilir ,tam güneşli bir günde kafe de oturan insanların telefonlarının masada olduğunu düşünürseniz tüm şehrin sismik hareketlerini izleyebilirsiniz”

Brooks ve ekibi crowdsourced GPS verilerinin hipotezini dışarıda test ederek bir simülasyon hazırladılar. San Francisco Körfezi’nin doğu tarafı boyunca uzanan Hayward fayı için bir model belirleyip Japonya’nın 2011 de yaşanan  7.0 büyüklüğündeki depreminde kaydedilen konum verilerini araştırdı.

Yapılan araştırmalar sonrası 5000 kişilik bir ekibin depremin gelişi ile ilgili tahminlerde bulunmak için yeterli olacağı belirlendi.Pasadena Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmacılar sismoloji haritaları ve sismik sensörlerin oluşturulmasının 2 yıl sürebileceğini belirtti.

Bütün insanlar birer sensör

Telefon üreticilerinin bu konuda duyarlı olmasını isteyen bilim adamları bütün insanları birer sensör olarak değerlendirebileceklerini ve böylece depremler konusunda daha detaylı tahminlerde bulunulabileceğini belirtti.

Akıllı telefonlaradaki teknolojinin bu sistem için yeterli olduğunu belirten bilim adamları telefonlara ayakta duruş sensörü , sismografik gürültü önleme ve filtreleme maskeleri yerleştirerek en doğru sismografik sonuçların toplanabileceğini düşünüyor.

Bir şehirdeki telefon sahibi bütün insanların bu teknolojiyi cebinde taşımasının erken uyarı sistemleri için en uygun envarter olacağına dikkat çeken jeofizikçi Dr.Jesica Murray kalabalık ortamlardaki verilerin incelenmesi şu an var olan sistemlerden bile başarılı sonuçlar verecektir dedi.

USGS ekibinin 250 telefon ile denediği pilot uygulamanın başarılı sonuçlar verdiğine dikkat çeken ekip bu sayının şehrin nüfusuna denk olduğunu düşündüğümüzde şehirdeki en ufak sismik hareketin hissedileceğini belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu