Otomotiv

Amaç Elektrikli Arabaların Menzilini Uzatmak

Elektrikli araçları sürüş esnasında şarj etmek mümkün.

Hayatımıza elektrikli araçlar girince ortaya şarj sorunu giriyor. Malum akıllı telefonlarda da şarj süresinin kısalığı başlı başına bir sorun . Elektrikli araçların menzillerinin biyolojik yakıtlı araçlara göre düşük olması ve şarj sürelerinin uzunluğu kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyor. Bu durumun önüne geçmek isteyen İsrail 2017 yılında Eilat şehriyle Ramon Uluslararası Havaalanı arasındaki yaklaşık 20 kilometrelik bir yola elektromanyetik mıknatıslar yerleştirmişti.

Teknik olarak elektromıknatıslar manyetik alanlar yaratacak araç üzerinde bulunan bir bobin de bu manyetik alandan geçerek elektrik üretecek , özel bir elektrik devresi elde edilen enerjiyi bataryaya gönderecek ve araç hareket halindeyken şarj edilmiş olacak.Son günlerde Futuristik buluşlar arasında gösterilen bu buluş aslında 1821 yılında Michael Faraday’ın bir mıknatıs ve hareketli telden sürekli bir dönme hareketi elde edebileceğini gösterdiğinde hayatımıza girmişti. Elektrikli araçlarda kullanılması konusundaki buluş futuristik gibi görünse de sıradan bir EMK olayı hayatı kolaylaştırabiliyor.

İngiltere ve İsrail tarafından test edilen bu sistemin elbette artıları ve eksileri var. Bu artılardan birtanesi ve en önemlisi araç şarjı için durmak zorunda kalmamak . Elbette bir güç ünitesine bağlıymış gibi şarj sağlanmayacak ama araç menzilini uzatmaya yeterli enerji depolanabilecek. Sistemin eksi yönlerinden en önemlisi ise araçla yol arasındaki EMK nın araç hızını olumsuz etkilemesi . Hatta bu durum aracı manyetik alan içinde tutacağı için tehlikeli anlarda kaçış zorlaşabilir .

Elbette bu sorunları çözmek için de alternatif yöntemler akla geliyor . Mesela mıknatıslar gidiş yönünde uzunca bir rampaya yerleştirilirse araçlar fren basmak ya da motor komptresörüne düşürmek zorunda kalmadan mıknatısla araç arasındaki EMK sebebiyle hem şarj olabilir hemde EMK Freni sayesinde araç şarj olabilir. Aracı EMK alanından etkilenmeyecek hale getirmek için İsrail’de ElectRoad İngiltere’de Highways adlı şirket bir çok ülkede derin araştırmalar yapıyor . Sadece otomobil değil toplu taşıma araçlarında da kullanılması planlanan sistemin tüm aşamaları tamamlandığında elektrikli araçların menzilleri biyolojik yakıtlı araçları geçecek ve çevre dostu ulaşımın kapıları aralanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu