GenelTeknoloji

Bomba yüklü araçlar için araba X-Ray’ı

plaka-tanima-sistemleri

TERÖR – TEKNOLOJİ

Türkiye’nin doğusu ve Ortadoğu’da bağımsız Kurdistan’ı kurmak için Türkiye’de terör faliyetleri sürdüren PKK’nın çözüm sürecinin ardından şehir merkezlerine bombalı saldırılarda bulunması akla güvenlik zafiyetlerini getirdi. Ülkenin başkenti Ankara’da iki saldırının da devletin önemli yönetim merkezlerine yakın yapılması teröristlerin ne kadar rahat hareket edebildiklerini gösterdi.

Gelişmiş ülkelerde bu tür saldırılar siyasi ya da  politik sebeplerle ; hükumet veya yerel yönetim tarafından istenilen bir durum değilse çoğu zaman durdurulabiliyor. Saldırıların durdurulması için kullanılan teknoloji de ulaşılması güç teknolojiler değil. Terör olaylarının durdurulması için kullanılan sistemlerden başlıcaları şunlar;

plaka tanıma sistemleri

Mobese ve Plaka tanıma sistemleri.

Mobese ve plaka tanıma sistemleri araçların plakalarını kızılötesi ışınlarla okuyup devlet envarterinde bulunan plakalarla eşleştirmesi işlemidir. Bu işlem emniyet tarafından aranan araçları bulmak için etkin olarak kullanılan bir sistemdir. Sistem ayrıca çalıntı araçların bulunmasında da etkin rol oynar . Çalıntı araçlar genellikle sahte plaka kullanırlar ve sahte plaka genellikle birden bire ülkenin farklı bir yerinde dolaşmaya başlar . Örneğin 34 AB X89 plakalı araç için sahte bir plaka oluşturulduğunda bu plakalar aynı zaman aralıklarında aynı şehirlerde veya aynı zaman aralıklarında farklı şehirlerde gezer . Farklı şehir aralıklarında trafiğe çıkış süreleri iki şehir arası kara mesafesi için geçen süreyi doldurmuyorsa bu plakanın sahte olduğundan şüphe edilebilir. Ülkemizdeki plaka tanıma sistemlerinin bölgesel olarak kullanılması bu ayrımın yapılamamasına sebep olmaktadır . İller arası plaka eşleştirmesi yapan sistemlerin hayata geçirilmesi sahte plaka kullanımını durdurmak için devrim niteliğinde bir adım olacaktır.

mobil biyometrik tarama

Biyo tarama destekli trafik kontrol ve arama.

Gelişmiş ülkelerde hayata geçirilen ve olumlu sonuçlar veren biyo tarama ülkemizde de pilot bir kaç ilde denenmişti. Sistemin tam çalışması insanların yüzlerininin biyometrik taramalarla bir noktada tutulması . Örnek verecek olursak ; 1000 kişinin biyometrik tarama verisinin tutulduğu sistemde o bin kişi içerisinde olmayan birinin görüntüsü yakalandığında suçlu bulunmuş oluyor. Yüz hatlarında belirlenen on ve üzeri nokta ile göz taramasının verilerinin tutulduğu sistem trafik polislerinin hepsinde sisteme bağlı birer kamera bulunmasını mecburi kılıyor . Biyometrik tarama sadece teknolojinin varlığı ile de bitmiyor. Tüm insanların biyometrik verilerinin toplanması için de özel bir çalışma yapılması gerekiyor.

oto xray

araba xray

 

Araç X-Ray’ları

Devlet daireleri ve güvenliğe önem verilen tüm kapalı ortamlarda el xrayları ve boy xraylarını görmüşsünüzdür. Bu xrayların bavul tibi olanları da genellikle hava limanlarında kullanılır. Teknolojinin gelişmesiyle artık araçlar için de Xray sistemleri geliştirildi . Tüm aracı tarayan ve en ince ayrıntısına kadar resmeden cihaz kızılötesi ışınlar sayesinde araçların gizli bölmelerinde saklı ne var ne yok gösteriyor . Detaylı aramayı 4 dakikada  , hızlı aramayı 1 dakikada tamamlayan cihazların artık taşınabilir olanları da mevcut . Bir kamyon dorsesine monte edilmiş araç xray ları ile büyük şehir girişlerinde şüpheli araçların aranması terör faliyetlerinin azalması için alınacak önlemlerden biri . Ayrıca araç xraylarını Türkiye’de yerli imkanlarla üreten firmalar da mevcut.

car xray

ELEKTRONİK KİMLİK KARTLARINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Akıllı kimlik kartları

Her ne kadar eleştiri ile karşılansa da elektronik kimlik kartı da terör olaylarının engellenmesi için kullanılacak metotlardan biridir. Elektronik kartların izlenebiliyor olması , QR kod ve biyometrik tarama özellikleri kart sahtekarlığını durduracağı gibi suçluların bulunmasını da kolaylaştıracak.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu