ELEKTRONİK UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI İNTERNET
Web Junkie Belgeseli
Dünyanın en yoğun internet kullanan ülkesi Çin’in Pekin şehrinde araştırma yapan israilli iki filmciler Shosh Shlam ve Hilla Medalia Pekin’de geçirdikleri üç ayı beyaz perdeye aktardılar.
Web Junkie adında belgesel film çeken Shosh Shlam ve Hilla Medalia Çinli doktorların internet bağımlılığını nasıl tedavi ettiklerini, hastalık seviyesinde bilgisayarlarından kopamayanların ailelerine, iş hayatlarına ve okuldaki başarılarına verdikleri olumsuz etkileri anlatıyor.Filmin birçok sahnesinde konuşan rehabilitasyon merkezi doktorlarının internet bağımlılığından ‘elektronik uyuşturucu’ olarak söz etmeleri dikkat çekiyor.
Çin’de internet bağımlılığı özellikle gençlerin düzgün bir eğitim alması açısından büyük sorun yaratıyor.
Kolektivist ve komünist bir geçmişe sahip ülkede gençleri bu bağımlılıktan kurtarmak için, askeri bir disiplin ile idare edilen tam 400 klinik kurulmuş.Kliniklerde çocuklara askeri botlarla açık arazide kamp faaliyetleri yaptırılıyor ve birbirleri ile direkt iletişim içinde olacakları oyunlar oynatılıyor.Web Junkie adlı İsrail filmi internetin karanlık yüzünü beyaz perdeye yansıtması ile 2014 yılında Sundance Film Festivali’nde Juri Özel Ödülü’ne aday gösterilmişti.
Sizce ülkemizde böyle bir sorun var mıdır ? Yoksa ortalama kaç yıl içinde bu sorunla mücadele etmek durumunda kalacağız ? Özellikle çocuklu ailelerin dikkat etmesi gereken nokatalar nelerdir? Yorum ve görüşlerinizle kaynağı zengileştirebilirsiniz.
“Web Junkie” belgeseli, Çin’deki internet bağımlılığıyla mücadele eden gençleri konu alır. Belgesel, Çin’in askeri disipliniyle yönetilen ilk internet bağımlılığı tedavi merkezinde geçiyor. Buradaki gençler, internet bağımlılığından kurtulmak için askeri disiplin altında eğitim alıyorlar. Belgesel, bu gençlerin hayatlarına, tedavi sürecine ve aileleriyle olan ilişkilerine odaklanarak, teknoloji bağımlılığının sosyal ve psikolojik etkilerini gözler önüne seriyor.