Teknoloji

Hızlı Düşünme Şapkası Geliştiririldi

 

DÜŞÜNCEYİ HIZLANDIRMA ŞAPKASI GELİŞTİRİLDİ.

Yarın yapılacak sınava son gece hazırlanmak , hafta sonuna yetişmesi gereken uzun bir sunumun metnini ezberlemek ya da bir saat sonra girilecek toplantıda kullanılacak cümleleri bir araya getirmek. Tüm bunları yapabilmek için genellikle sert bir kahve , sessiz bir ortam ve geçmişten kurtulmuş bir zihin gerek.

Tüm gereklilikleri yerine getirdiği halde kendini hazır hissetmeyen veya hazırlanamayanlar için geliştirilen düşünme şapkası anında öğrenilmesi gereken şeylerin aklımıza daha hızlı girmesini sağlıyor. Vanderbilt Üniversitesi’nden doktora adayı Robert Reinhart ve psikoloji bölümünde öğretim görevlisi olan Doç. Dr. Geoffrey Woodman tarafından geliştirilen düşünme şapkası basit bir elektroensefalogram (EEG) ünitesinden oluşuyor. Beyne düşük voltajlı elektrik akımları uygulayarak öğrenme hızını artıran şapka insanların hata yaptığında ön-orta beyinde “hay-aksi” sinyalinin oluştuğunun farkedilmesiyle geliştirildi.

Reinhart ve Woodman tarafından yapılan araştırmada bir insan hata yaptığında beyninde hay aksi sinyali oluşuyor. Bu sinyalin varlığını farkeden bilim insanları beyne dışardan gönderilecek elektrik sinyallerinin hay aksi sinyallerini bastırarak öğrenmeyi hızlandırabileceğini keşfetti. Kahvede bulunan kafeinin insan vücudunda rahatlama hissi yaratması hay aksi sinyallerinin oluşumunu kısmen bastırıyorsa da tam anlamda başarılı olamıyordu. Dışardan portlar sayesinde beyne gönderilen sinyaller olumsuzluk sinyallerini kahveden daha etkili bir şekilde bastırabiliyor.

Araştırmanın başarısını ölçmek için gönüllülere 20 dakika boyunca transkranyal doğru akım (tDCS) uygulayan Reinhart ve Woodman düzeneğin çalışmasını şöyle anlatıyor;

tDCS yönteminde düşük voltajlı akım anot elektrotundan çıkıyor; kafa derisi, kas ve kemiklerden geçerek beyne ulaşıyor. Ardından da katot elektrotuna geçiş yaparak elektrik devresini tamamlıyor. Reinhart düzeneği şöyle tanımlıyor: “İnsan beynini ameliyat etmeden uyarmak için en güvenli yollardan biri. O kadar zayıf bir akım uyguluyoruz ki uyarım oturumlarına katılanlar ilk birkaç saniye boyunca yalnızca küçük bir karıncalanma veya kaşınma hissediyor.” Her bir katılımcı için üç deney oturumu yapılıyor. Bu sırada kişilere ya öğrenmeyi hızlandırmaya yönelik doğru akım uygulanıyor ya da beyni hiçbir şekilde etkilememekle birlikte kafa derisinde hafif bir karıncalanma oluşturan plasebo akım uygulanıyor. İnsanlar gerçek deney ile kontrol grubu arasındaki farkı anlayamıyor. Böylece kişinin psikosomatik sebeplerle değil de gerçekten elektrik şapkasının etkisiyle hızlı öğrenmeye başladığını ayırt etmek mümkün oluyor.

Deneye katılan gönüllüler şapkadan ne akdar etkilendiğini ölçmek için bir bilgisayar karşısına oturtuldu ve düğmelerin renklerle olan eşliklerinin denek tarafından sağlanması istendi. Daha sonra bu renkler ve düğmeler değiştirildi ve son olarak renkler karıştırıldı. Yapılan testlerde düşünme şapkası takılı olan deneklerin düğmeleri renklerle daha hızlı denk getirebildiği tespit edildi. Renklerle düğmeleri denkleştirme süresini 1 sn ye çeken Reinhart ve Woodman bu esnada deneklerin beyinlerinde oluşan sinyalleri de ölçerek düşünme şapkasının etkisini belirledi.

Deneye katılanların %75 inin diğer insanlara göre daha az hata yaptığını belirten Reinhart ve Woodman hatasız işlem yapmanın verdiği rahatlığın davranışları da değitirdiğini belirterek deneyin başarılı sonuçlandığını belirtti. Henüz seri üretim durumu olmayan şapkanın insan üzerindeki etkileri uzun bir araştırma sonrası raporlanacak ve insan üzerinde olumsuz etkileri varsa giderilecek. Performans izleme bozukluklarına bağlı şizofreni ve ADHD gibi hastalıkların tedavisi için de kullanılabilecek düşünme şapkası şuan 20 dakikalık seanslarla 5 saat etkili öğrenmeyi sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu