Genel

eSIM Nedir ?

eSIM 2021’de hayata geçecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) iş birliğinde tasarlanan eSIM teknolojisine ilişkin, “Türk mühendislerince geliştirilen ve fiziksel SIM kartın yerine kullanılacak eSIM 2021’de hayata geçecek.” dedi.

Bu teknolojiyi de bir çok teknoloji gibi 5 sene sonra kullanmaya başlayacağımızı duymak bizi sevindirdi. Bundan 5 yıl önce Türkçe kaynak bulunamadığından yakındığımız teknolojiyi 2021 de kullanacağız. Vodafone, Türk Telekom ve Turkcell’in öncülük ettiği teknoloji için 3 gün önce ciddi adımlar atıldı. Türk Telekom ilk yerli E-Sim’ini ürettiğini açıkladı, ardından Vodafone ve Turkcell’de teknolojinin kullanımı konusunda pazarda olacaklarına dair açıklamalarda bulundu.

E-Sim Nedir?

embedded-SIM kelimelerinin kısaltılmış hali E-Sim embedded universal integrated circuit card (eUICC) olarak geçer, yani katıştırılmış, üniversal entegre kartı anlamına gelir. E biz bundan bişey anlamadık derseniz olayın özeti şöyle;

Eski simkartlarımızı biliyorsunuz, 3 boyu vardı, hatta Motorolla’nın bazı modellerindeki kartı komple içine alan cihazlarını sayarsak 4 boy; Komple kart, kartın içindeki simkart temel boyut, onun içindeki mini boy ve onun içindeki mikro boy. Bu kartlar bizim operatörlerle haberleşmemizi sağlıyordu. E-Sim de ise durum farklı, e-sim sadece operatörlerle haberleşmekle kalmıyor makinelerle de haberleşebiliyor.

eSIM, herhangi bir mobil cihaz için uzaktan SIM provizyonunu mümkün kılan GSMA’nın global bir spesifikasyonudur . GSMA, eSIM’i yeni nesil bağlı tüketici cihazı için SIM olarak tanımlar. ESIM teknolojisini kullanan ağ çözümleri , bağlı araçlar (akıllı dikiz aynaları, yerleşik tanılama (OBD), araç Wi-Fi etkin noktaları ve yapay zeka çevirmenleri, MiFi dahil olmak üzere çeşitli Nesnelerin İnterneti (IoT) senaryolarına yaygın olarak uygulanabilir. Cihazlar, akıllı kulaklıklar, akıllı ölçüm , GPS izleme birimleri , DTU, bisiklet veri paylaşımı , reklam oynatıcılar, video gözetimi cihazlar vb. sistemler için haberleşme kanalı olarak kullanılır.

Yüzey monte formatında tam boyutu, 2FF, 3FF ve 4FF SİM kart ile aynı elektriksel arayüz sağlar, fakat üretim sürecinin bir parçası olarak bir devre kartına lehimlenmiştir. ESIM formatı genellikle MFF2 olarak adlandırılır.

Mackine to Machine yani M2M olarak kurulan teknoloji için temel iletişim kaynağı olan E-Sim’de fiziksel olarak kart değiştirmeden opertör geçişi yapmak ta mümkün. Hatırlarsınız bir dönem çift simkartlı telefonlar vardı. Nokia – Samsung gibi elektronik devleri bile bu telefonlardan üretmek zorunda kaldı çünkü insanlığın ihtiyaçkarından biriydi.

E-Sim, hem Mobil İletişim için Küresel Sistem standartlarına uygun hem de IOT ve M2M teknolojilerini destekleyen bir araç olarak çağın en önemli gelişmelerinden biri.

1995 te tüm dünyanın küresel bir standartta mobil iletişim kullanması için faaliyet gösterilmek üzere kurulan Mobil İletişim için Küresel Sistem GSMA 2010 yılında yazılım tabanlı sim kart olasılığı üzerinde tartışmaya başadı. Daha sonra Motorolla eUICC’nin endüstriyel cihazlara yönelik olduğunu belirtirken, Apple “bir tüketici ürününde yerleşik bir UICC’nin kullanılmasını yasaklayan herhangi bir beyan olduğu konusunda hemfikir değil.” dedi.

Motorolla ve Apple tartışıp dururken Standardın ilk versiyonu Mart 2016’da yayınlandı, ardından Kasım 2016’da ikinci versiyonu yayınlandı. 2015 yılında, Samsung Gear S2 akıllı saat bir eSIM uygulayan ilk cihazdı. Yani Motorolla ve Apple aralarında tartışırken GSMA standartları belirlemekle meşgulken Samsung M2M i hayata geçirmişti. Daha sonra Qualcomm , 2017’de Mobil Dünya Kongresi sırasında , ilgili yazılımla (güvenli Java uygulamaları) ilişkili Snapdragon donanım yongasında canlı bir tanıtımla teknik bir çözüm sundu ve teknoloji için günümüzdeki standartların temeli atılmış oldu.

Şuan nerelerde kullanılıyor ?

  • Avrupa Komisyonu 2012’de eCall olarak bilinen araç içi acil çağrı hizmeti için yerleşik UICC formatını kabul etti. AB’deki tüm yeni otomobil modellerinde, bir kaza durumunda aracı anında acil servislere bağlamak için 2018 yılına tamamlanmış bir proje sunulması istendi. Bir çok marka araca yerleştirilen bir E-Sim sayesinde kaza ve arıza durumunda araçlarını takip edebiliyor araçlardan SOS sinyali alabiliyor.
  • Rusya’nın ERA-GLONASS adı verilen GLONASS (ulusal uydu konumlandırma sistemi) da E-Sim kullanan merkezlerden biri.
  • Singapur, pazara daha uyumlu cihazlar girdikçe, eSIM’i yeni bir standart olarak tanıtmak için kamuoyu görüşlerini araştırıyor, gerekli kamuoyu sağlandığında uygulamayı standart olarak kullanmaya başlayacak.
  • Apple , iPad Pro’dan (2018) beri piyasaya sürdükleri her iPad’e ek olarak Apple Watch Series 3 ve sonraki sürümlerinde eSIM desteğini uyguladı . Apple, iPhone XS ve sonraki sürümleri için eSIM desteğini de içeriyordu . iPhone’da eSIM desteği, iOS 12 .1 veya daha yenisini gerektirir . Dünya çapında satılan tüm iPhone’larda eSIM desteği yoktur; Apple, bu özelliği Çin anakarasına yönelik modellerden kaldırdı. Apple’ın eSIM hizmeti sunan dünya çapında yedi servis sağlayıcısı vardır: GigSky, MTX Connect, Redtea Mobile, Soracom Mobile, Truphone, Ubigi ve Webbing.
  • Google , Google Fi hizmetiyle kullanım için eSIM desteği ekleyen Pixel 2’yi Ekim 2017’de duyurdu . 2018’de Google, Pixel 3 ve Pixel 3 XL’yi ve ardından Mayıs 2019’da Google Fi dışındaki operatörler için eSIM desteğiyle Pixel 3a ve Pixel 3a XL’i piyasaya sürdü. Aynı yılın Ekim ayında Google , eSIM destekli Pixel 4 ve Pixel 4 XL’i piyasaya sürdü .
  • Motorola , yalnızca eSIM’i desteklediği için fiziksel SIM yuvası olmayan katlanabilir bir akıllı telefon olan Motorola Razr’ın 2020 sürümünü piyasaya sürdü.
  • Plintron , 28 ülkede bulunan ve cihazlar için eSIM desteğine dayalı eSIM4Things Nesnelerin İnterneti ürününü uygulamaya koydu .
  • Microsoft , eSIM’i 2018’de Windows 10 işletim sistemine tanıttı ve ilk eSIM özellikli cihazı Surface Pro LTE’yi 2017’de piyasaya sürdü.
  • Extreme Sports Channel’ın kurucuları Extreme International [1] 15 Ocak 2020’de ExtremeConnect’i yalnızca esim teknolojisini kullanan bir mobil ağ ve tüketicilere daha yüksek veri hızları sağlayan karmaşık bir teknik yönlendirme ağı başlatacaklarını duyurdu. ABD, İngiltere, Fransa, Hong Kong, Avustralya, İspanya, Almanya, Hollanda ve Polonya’da yerel numaraları olan 140 ülkede ses, veri ve metin hizmeti sunulmaktadır.
  • 24 Aralık 2020 de ülkemiz Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katılımıyla ilk E-Sım testerini gerçekeştirdi ve kullanmaya başladı.

5 yıl önce bu konuda yazılan diğer makale için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu