Teknoloji

Fare Kaslarından Robot Yaptılar

Japonya’dan Biyo Hybrit Robot

Bu güne kadar üretilen robotlarda hep elektrik ve elektrik motorlarından faydalanıldı. Robotların hareketleri için elektrik motoru hareket enerjisini sağlıyordu ve robotlar hareket ediyordu. Boston Dynamic dizel ve benzinli motorlardan da hareket enerjisi kullanan robotlar üretti. Bu robotlar askeri destek ve savunma sanayisi için üretildi . 54 kilogram yükü bir eşek ve katırın gidebileceği zor doğa koşullarında taşıyabilen bu dizel ve benzinli motorlar yaklaşık 20 kilometre hızla koşabiliyor ve üzerine makineli tüfek bağlanabiliyor.

Robot üretimi elektrik , benzinli ve dizel motorlar ile kısıtlı kalmadı. Japonya Tokyo Üniversitesi’nden bilim insanları, canlı fare iskeleti, kas dokuları, metal ile plastikten bir çerçevenin kullanıldığı bir biyo-hibrid robot geliştirdi. Geliştirilen robot, insan parmağının hareketlerini taklit edebiliyor, küçük şeyleri kaldırabiliyor.Science Robotics dergisinde yayınlanan makaleye göre robotta, fare kasları yeniden düzenlendi. Mekanik parmak, elektrik akımı verildiğinde de büzülüyor. Parmaktaki eklem bölgesi yaklaşık 90 derece bükülebiliyor. Bu da birçok hareketi rahatlıkla gerçekleştirme olanağı veriliyor. Parmak ayrıca küçük nesneleri kaldırıp başka bir noktaya koyabiliyor.

Robotun şimdilik bazı eksiklikleri var. Robot şu an sadece suda hareket edebiliyor. Oluşturulan yapay kasın ömrü de en fazla bir hafta. Fare kaslarının doğal koşullarda canlı kalması ve uzun süre canlı bir şekilde çalışabilmesi için çalışmalar devam ediyor. Canlı bir organizma , elektronik ve robotik teknolojilerin bir araya gelmesi ile yeni bir bilim dalının oluştuğu da söylenebilir. Eskiden sadece elektronik veya torna tesviye bölümleri vardı . Daha sonra mekanik sistemler için elektronik ve mekanik sistemlerin bir arada işlendiği mekatronik bilim dalı geliştirildi. Günümüzde ise elektronik , mekanik ve biyolojinin bir araya geldiği bir bilim dalına ihtiyaç doğdu. Bilim insanları canlı organizmaları uzun süre canlı tutmayı başarabilirse robotlarda kas gücünden faydalanabilecek , nitekim kurbağa bacağına elektrik verildiğinde hareket ettiği biliniyordu fakat bu hareketi robot sistemlerinde daha önce kullanan olmamıştı.

Özellikle casus robotların üretilmesinde kullanılması beklenen biyo robotlar çok sessiz çalıştığı için istihbarat faaliyetlerinde kullanılabilir. Yerde bir canlı gibi sürünen sürüngenin aslında bir orduya bilgi sızdırmak üzere kumanda edildiği zor farkedileceği için robotungeliştirilmesi çok önemli . Daha önce Rusya ve Amerika suda balık gibi yüzebilen bir robot geliştirdiklerini duyurmuşlardı. Ülkelerin karasularındaki faaliyetlerini izlemek için üretilen balık robotlar aylarca suda kalabiliyor kilometrelerce öteye uydu üzerinden bilgi gönderebiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu