GenelTeknoloji

Felçli hastalar için beyin sinyalleri ile tekerlekli sandalye

beyin sinyalleri ile tekerlekli sandalye kontrolü

 

FELÇLİ HASTALAR İÇİN TEKERLEKLİ SANDALYE

Felç geçirmiş hastaların tekerlekli sandalye kullanabilmesi için bütün ülkelerin bilim insanları çalışmalar yapıyor. Tamamlanan da var henüz üzerinde çalışmalara devam edilende. Ulusların kendilerine ait teknolojilerinin uluslar arası kullanımda maddi manevi engellerle karşılaştığı bilinen bir gerçek.

Bu gerçeğin bir engel olmaması için Türk gençleri beyin sinyallerinden yararlanarak hareket ettirilebilen tekerlekli sandalye geliştirdi. Felç geçirmiş hastaların beyin fonksiyonlarını kullanabilenler üretilen bu teknoloji ile sadece düşünerek tekerlekli sandalyeyi hareket ettirebilecek kimseye ihtiyaç duymadan ileri geri sağa sola gidip gelebilecek.

Düşünüldüğünde kısıtlı bir hareket kabiliyeti gibi görünse de felç bir isan için sadece ileri geri gidebilmenin değeri kelimelerle anlatılamaz. Yeni geliştirilen bu teknoloji seri üretime dönüştürüldüğünde yerli imkanlarla elde edilmiş bir teknoloji engelli hastalarımızın imdadına koşmuş olacak.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi , Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık tarafından geliştirilen sistem “Tekerlekli sandalyenin beyin dalgalarıyla kontrolü ve GPS ile yer bildirimi” adıyla Tübitak tarafından da destekleniyor.

Projenin mimarlarından Ali Selek, “Kısa adı EEG olan sistem, sensörler takılı bir şapka yardımı ile kişinin beyin dalgalarını okuyabiliyor ve bu bilgi bilgisayar tarafından analiz edilerek bağlı cihaza aktarılıyor. Bu sayede hangi hareketi yapmak istediğinizi, ne tarafa bakmak istediğinizi anlayabiliyor ve beyniniz ile verdiğiniz komutları, sanal ortamda da aynı hareketlerin gerçekleşmesini sağlayabiliyorsunuz. Projemizin çıkış noktası bu cihaz oldu. Beyinden gelen sinyaller kullanılarak vücudun herhangi bir organı kullanılmaksızın tekerlekli sandalyenin kontrolünün sağlanmasını amaçladık.İsteğimiz temel şey, başka insanlara bağımlılığı azaltmak. Bu uygulama ve donanım sayesinde, insanların birey olarak yaşamalarına destek vermek istedik. Felçli hastalar, başkalarına ihtiyaç duymadan günlük yaşantısını gerçekleştirebilecek, tüm yönlere kendi isteği doğrultusunda hakim olabilecek. Hareket edemeyen, tekerlekli sandalyeyi yönetme kolu ile dahi kontrol edemeyen hastaların da tekerlekli sandalyeye oturduğu zaman düşünce gücüyle sandalyenin kontrolünü sağlamasına olanak sağlamak amaçlarımızdan biri.” dedi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu