Intel Core i9-11900K Aşırı Güç Tüketimi
Evdeki Hesap Çarşıya Uymadı
14 nm teknolojisi ile üretilen ve yeni bir çekirdek mimarisine sahip olan 11. nesil Rocket Lake-S işlemciler fiyat performans konusunda eleştirilerin odağı oldu. %13 ile %18 arasına performans artışı vaat eden işlemciler güç tüketimi konusunda kullanıcıları üzdü.
10. nesil işlemcilerde AMD’ye misilleme yapmak için fiyatları düşürüp çekirdek sayısında artışa giden İntel’in evdeki hesabı bu sefer çarşıya uymadı. 11. nesil i9 işlemcilerde yeniden 8 çekirdek / 16 izlek yapısına dönen İntel, Core i9-11900K işlemcilerde güç tüketimini fazlasıyla göz ardı etmiş olacak ki 5.0 GHz’e hız aşırtılan işlemci, boşta 120W, tek çekirdeğe binen yükün artması sonucu 140W güç tüketiyor.
Çoklu çekirdek tarafında güç açlığı çeken işlemci CineBench çoklu çekirdek testinde Adaptive Boost ile 419W a çıkarken Ryzen 5900X’den 236W daha fazla güç tüketiyor. Prime95 ile yapılan stres testinde ise işlemcinin güç tüketimi 433W‘a çıkıyor. Sadece 11. nesil i9 işlemcilerde bulunan Adaptive Boost teknolojisi, Thermal Velocity Boost’un üzerine eklenerek işlemciyi tüm çekirdekleriyle 5.1 GHz’e kadar taşımayı hedeflemişti.
Eylül ayında çıkacak 12.Nesil işlemcilerde makul bir güç kullanımı bekleniyor.
Güç Tüketimi Neden Önemli?
Çünkü cebimizden daha fazla para çıkmasına sebep olur. Kişisel kullanımda siz bu tutarı yüksek bulmayabilirsiniz ama bir şirket için bilgisayarların fazla güç tüketmesi en son istenecek şeylerden biridir. Elektrik ve elektronik cihazlarda güç tüketimini belirlemek üzere enerji sınıfları mevcuttur. Böylece satın alacağınız cihazların güç tüketimlerini de bilirsiniz. O sebepledir ki a markasına ait aynı büyüklükte bir tv ile b markasına ait tv aynı fiyatta değildir. Dikkatli incelediğinizde fiyatı yüksek olan tv nin minimum güç tüketimi için üretildiğini fark edersiniz.
Yakın zamanda elektrik veya elektronik ürünlerden satın alacaksanız aşağıdaki güç tüketim tablosu aklınıza gelsin.
Yukardaki tabloda A+++ en düşük enerji tüketimi D ise en yüksek enerji tüketimine sahip cihazları ifade eder. Enerji sınıfları cihaz tür ve yapılarına göre farklılık göstermektedir. Enerji sınıfına göre enerji tüketim farklarını anlamak için aşağıdaki PDF’i inceleyebilirsiniz.