İnternet

İnternet Hizmetinde Tahmine Dayalı Veri Analitiği

Akıllı Geniş Bant İşlemleri

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre internet servis sağlayıcısından hizmet alamayan ve kötü deneyimler yaşamış bir internet kullanıcısının kullanım boyu abone maliyeti yaklaşık 500 dolar. Bu maliyetin internet servis sağlayıcısına olan maliyeti ise daha fazla.

Customer Experience (CX) yani müşteri deneyiminin internet servis sağlayıcısı (ISS) üzerinde yarattığı olumsuz etkinin oluşturduğu maddi zarar ve kullanım süresince yaşanacak aksaklıklar sebebiyle ISS nın maruz kaldığı hukuki süreçlerin maddi tutarları hesaba katıldığında ISS ların bu durumdan en az müşteriler kadar rahatsız olduğu ortada.

İnternet servis sağlayıcılarının, abone başı teknik servis maliyetlerini düşürmek, kullanıcı ve müşteri deneyimlerini arttırmak için teknolojik gelişmeler yakından takip ediliyor. Gelişen bulut teknolojileri, yapay zeka ve nesnelerin interneti kavramı internet servis sağlayıcısı hizmetlerinde tahmine dayalı veri analitiği ile kullanıcı ve müşteri deneyimi sağlamayı başardı. Teknoloji alt yapısı sebebiyle şuan bu yeni oluşuma geçen ISS sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor, gelecekte tüm ISS lerin bu teknolojiye geçerek servis maliyetlerini en aza indirmesi bekleniyor.

Sistem özetle şöyle çalışıyor, internet servis sağlayıcısı bu hizmeti sunduğu tüm alt yapı sistemini dijital ikiz olarak adlandırılan ve sadece bulut depolama üzerinde yüksek güvenlik önlemleri alınarak bulut sunucularda sıfırdan kuruyor. Dijital ikiz, servis sağlayıcısının dijital ortamda fiziksel olarak verdiği tüm hizmetler tam bir kopyası olduğunda, gerçek iş süreçleri ile dijital ikizdeki iş süreçlerinin senkronize olması için nesnelerin interneti teknolojisi kullanılıyor. Örneğin, bir omurgada teknik bir sorun yaşandığında, o sorun bir kişi tarafından dijital ikize aktarılmıyor, omurgayı sürekli izlemekte olan IOT sistemleri tüm verileri dijital ikizde de güncelliyor. Böylece, fiziksel olarak gerçekleşmiş bir arızanın tam bir kopyası dijital ortamda da sağlanmış oluyor.

Dijital ikiz ve fiziksel organizasyon arasındaki iletişim IOT tarafından sağlandıktan sonra devreye AI yani yapay zeka giriyor. Yapay zekanın görevi, dijital ikiz üzerinde olası arızaları tahmin ve simüle etmek, yani x bir omurgada y zamanında oluşabilecek z nitelikli bir arıza ne kadar zamanda çözülebilir ve bu arızanın aboneler üzerindeki etkisi ne olur ? Etkiyi düşürmek için organizasyonda hangi aksiyonlar alınır ve alınacak bu aksiyonun abone gereksinimlerini karşılama oranı ne olur ?

Tahmine dayalı veri analitiği yöntemleri kullanılarak elde edilecek sonuçlar aynı zamanda AI nin öğrenme verileri olacağı için gelecekte kimsenin aklına gelmeyecek arızaların bile sistem tarafından tahmin edilmesi söz konusu. Günümüzde bu tür kapsamlı arızalar, arıza oluştuktan sonra inceleniyor ve geriye dönük araştırmalar sonucunda gelecekte alınacak aksiyonlar belirleniyor. AI ve IOT ile veri analitiği yöntemleri hem zaman kazandırıyor hem de arıza henüz oluşmadan aksiyon almaya olanak sağlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu