Genel

IP KAMERA VE SİSTEMİ NEDİR ? AVANTAJLARI,FARKLAR,TARİHİ

Mal ve can güvenliğinin çok önemli olduğu , herkesin kabul ettiği bir gerçek.Büyüyen ve kalabalıklaşan iş yerlerini,sokakları ve trafiği kontrol etmek için insanlar tarihten bu güne farklı sistemler kullandılar.Bunlardan en akıllıcası şüphesiz Ip kameralar oldu.

İlk IP kamera Alexis Communications tarafından 1996 yılında üretildi.Gömülü linux işletim sistemine sahip olan bu ilk IP kamera , http protokolünü ve RTSP (Real Time Streaming Protocol) protokolünü destekliyordu.Bu sayede eklenti desteği bulunan web tarayıcıları ile yada RTSP protokolünü destekleyen 3.parti yazılımları ile izlenebiliyordu.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çözünürlükleri de artan IP kameraların günümüzde 1,2,3,5,11,16 hatta 29 megapixel çözünürlüğe sahip çeşitleri bulunmaktadır.Bu çeşitliliklerin yanında her ne kadar yüksek çözünürlüğe sahip olsalar da kullanım ve satış oranları halen durağan seviyededir. Önümüzdeki yıllar için Türkiye’de internet alt yapısına bağlı olarak intenret erişim hızının artması beklentisi ile satışlarının ve kullanım oranının artacağı tahmin ediliyor.

1407438449

Üzerinde bulunan CCD ya da CMOS sensöründen aldığı anolog sinyalleri DVS (Dijital Video Server) de işleyip sayısal sinyallere çevirerek ethernet bağlantı noktasından yayın yapabilen IP kameralar kapalı devre televizyon sistemleri CCTV (Closed Circuit Television) , güvenlik , izleme ve video kaydetme sistemlerinde kullanılıyor . Piyasada dom kamera olarakda adlandırılan bazı modelleri görüş açılarını diğer kameralara göre maksimum düzeye çekiyor. IP CCTV olarak adlandırılan modelleri ise TCP/IP üzerinden video ve ses taşıma yeteneğine sahip, ayrıca anolog video sinyallerinin bir birilerine efekt etmelerini önleyip.Kayıt kısmında herhangi bir donanım gerektirmez.

Kullanımı son derece basit olan IP kameralar kablo derdinide ortadan kaldırıyor . Geleneksel kablolu kamera sistemlerinde her kamera için ayrı bir kablo hattı gerekirken IP kamera sisteminde her kamera için ayrı bir IP yeterli oluyor.

Hybrit DVR (Digital Video Recorder) ve NVR (Network Video Recorder) sistemlerinde kullanılabilen IP kameralar uzaktan da izlenebiliyor. Uyumlu modem ve routerlerde port açma ve yönlendirme işlemleri yapıldıktan sonra dünyanın her yerinden kamera izlemesi yapılabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu